Jó hír a keleti régiónak! Jön a várva várt eső

agrarszektor.hu
A hétvége időjárását a kettősség jellemezte. Míg az ország nyugati kétharmadán igen csapadékos, és ezzel együtt hűvös idő volt, addig a keleti országrész időjárását száraz meleg jellemezte, többfelé a 33 fokot is meghaladó hőmérsékletekkel. A folytatásban már keleten is megszűnik a hőség, és többfelé zavarják meg záporok, zivatarok a betakarítást, a hét közepétől azonban újra csökken majd a csapadékhajlam.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hétvégén a Dunántúl nagy részén extrém sok csapadék hullott, többfelé az 50 millimétert is meghaladó mennyiségekkel. A jelentős eső nem tett jót sem a betakarítás előtt álló napraforgónak illetve kukoricának, sem a még le nem szüretelt szőlőnek. A talaj felső része sáros, vízzel telített, az 50 centiméter alatti mélységekben viszont bőven van hely a lassan beszivárgó a nedvességnek. Ezzel szemben a Zagyva-Tisza vonaltól keletre a száraz idő folytatódott, ami azt jelenti, hogy ott egy hete egyáltalán nem esett. A Tiszántúlon igen száraz a talaj minden rétege, különösen északkeleten jelentős az aszály - írja a met.hu.

A hőösszeg többlete miatt az átlagosnál nagyjából két héttel előrébb járnak az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A napraforgó beérett, az aratása, így ahol a csapadékos idő nem hátráltatja, ott már folyamatban van a betakarítása. A kukorica is a teljes érés fenológiai fázisában jár, ezért amint a napraforgó betakarítása lehetővé teszi, kezdődhet az aratása. A szüret már a később érő szőlőfajtáknál is megkezdődött.

A következő napokban kedd estig még sok lesz a felhő az ország felett, és a Dunántúl mellett a keleti országrészre is átterjed majd a csapadék. További 10-20 milliméter eső valószínű, északnyugaton azonban ennél is több eshet. Északkeleten ugyanakkor előfordulhatnak továbbra is szárazon maradó területek. Átmenetileg a Dunától keletre is visszaesik a hőmérséklet, csak északkeleten marad a 25 fok fölötti meleg. A hét közepétől a fátyol és gomolyfelhők mellett mindenütt több órára kisüt majd a nap. Szerdától csökken a csapadékhajlam, ekkor a keleti országrészben várható még több zápor, zivatar, csütörtökön és pénteken azonban már csak elszórtan valószínű csapadék. A hőmérséklet 23, 28 fok között alakul a legmelegebb órákban, nyugaton várható a hűvösebb, keleten pedig a melegebb idő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?