Miért emelkedik a műtrágya ára, ha tombol a verseny a piacon?

agrarszektor.hu
Vajon miért emelkedik a műtrágya ára, ha nagy a verseny a piacon? - tette fel a kérdést Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke a siófoki Agrárszektor Konferencián, ahol a szakértők többek között arról is beszélgettek, hogy milyenek most a piaci lehetőségek és ki, milyen innovációkat tervez bevezetni a cégében. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői abban egyetértettek, hogy a versenyhez keresletre van szükség, és egyértelműen látszik, hogy a gazdák jóval többet költenek most műtrágyára, mint évekkel ezelőtt - hangzott el a konferencián.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ipari cégek számára fontos, hogy legyen egy meghatározott profiljuk és irányuk arról, hol tartanak jelenleg és mit akarnak elérni - mondta el előadásában Robert Geist, az Eurochem Agro GmbH. kelet-európai értékesítési vezetője. Az Eurochem vertikálisan integrált cégként maga irányítja a bányászattól, a termelésen át a forgalmazásig az összes tevékenységét, nitrogénből, foszfátból és káliumból saját termelésük van, 2018-ban megnyitották első kálium bányájukat Oroszországban, a második beruházás pedig már folyamatban van. A cég egyik leghatékonyabb műtrágyagyára Antwerpenben van, ahol 2,5 millió tonna műtrágyát állítanak elő évente - tette hozzá. 

Balról jobbra: Szabó Balázs, Suba Péter, Rácz Zoltán, Pesti Csaba, Balássy Ákos, Robert Geist, Aranyosi Károly, Petőházi Tamás 

Az Eurochem az új trendek alapján a vízben oldódó műtrágyák és biostimulánsok irányába is egyre inkább nyit - emelte ki az értékesítési vezető, mindamellett, hogy mindkét terület kihívásokkal teli. Magyarországra idén megtörtént az első por kálisó import is, és jövőre várható az első kálisó granulált termék is az országba, a tárolókapacitások bővítését pedig Duna menti raktárakkal tervezik megoldani.

Robert Geist

A Robert Geist előadását követő kerekasztal-beszélgetésen Aranyosi Károly, az IKR Agrár Kft. kereskedelmi üzletág igazgató elmondta, szerinte sokáig nem volt igazi verseny a műtrágyapiacon, a piac támogatása miatt ugyanis a műtrágyagyárak korábban védettséget élveztek. Mintegy 10 éve azonban ez megváltozott, amikor az import műtrágya megjelent a piacon, így megindult a piaci verseny. A versenyhez azonban keresletre is szükség van, ami az innovációt is ösztönzi. A szakértő szerint tíz éve még senki nem gondolta volna, hogy fajtabúzákból 8-9 tonnás termésátlagokat akarnak majd elérni a termelők, de a kereslet ma már ezt indokolja. A műtrágya árát több dolog is befolyásolja, ilyen például a forint árfolyama, végső soron azonban mindenkinek az a célja, hogy eladja a termékét - tette hozzá. 

Aranyosi Károly

Az Eurochem két helyen versenyez a piacon, egyrészt alapanyagbeszállítóként, másrészt a prémiumtermékeikkel. Emellett próbálják elérni a felhasználóknál, hogy ne a műtrágya mennyiségét helyezzék előtérbe, hanem a minőséget és a hatékonyságot - közölte Balássy Ákos, az Eurochem területi értékesítési menedzsere. 

Balássy Ákos

Robert Geist kitért arra, miszerint az Eurochem az elmúlt két évben adatokat gyűjtött a magyar piacról, hogy megértsék annak működését. Az értékesítési vezető az árakkal kapcsolatban egyetértését fejezte ki a többi panelrésztvevővel, és elmondta, hogy nagyon érződik a piacon az alapanyag árak emelkedése és a folyami hajózás komoly nehézségei (hosszantartó alacsony vízszint), mely a műtrágya készletek alakulását jelentősen befolyásolta.

Pesti Csaba

A műtrágyapiac mérete folyamatosan emelkedett az elmúlt években globális szinten, a növekedés azonban mostanra lelassul - emelte ki Pesti Csaba, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) Információs Rendszerek Igazgatóságának vezetője. A gazdák ma 2,5-szer annyit költenek műtrágyára, mint az Európai Uniós csatlakozás évében, az import 39, az export pedig 114 milliárd forint volt tavaly. A szakértő elmondta, hogy egyértelműen látszik, hogy a műtrágya ára a mezőgazdasági termékek árához igazodik, vagyis, ha a termelőknek van pénze műtrágyára, az megjelenik a műtrágyapiacon is. A legmagasabb hektáronkénti jövedelmet elérő termelők többet költenek műtrágyára is, ugyanakkor nem mindenki hajlandó tudatosan használni a műtrágyát. Ha valaki a tudatosság helyett a régi rutinok mentén állapítja meg a tápanyagot, és nem nyit az innovációra, az nemcsak a termelés, hanem a környezet szempontjából is káros a talaj nitrátbemosódása és a levegő ammóniaszennyeződése miatt - hangsúlyozta. 

Rácz Zoltán

Rácz Zoltán, a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese szerint amióta ő ezen a piacon dolgozik, azóta folyamatosan verseny van, ez azonban így van jól, mivel ennek következtében a termelők is a legjobb minőséget kapják, a verseny miatt ugyanakkor komoly átrendeződések lehetnek a piacon. A műtrágyaárakat alapjaiban az energiaárak határozzák meg, de akár egy olyan tényező is, mint a Duna alacsony vízállása, komoly hatással lehet rájuk - mondta.

Suba Péter

A Petrokemija eddig nem volt jelentős szereplője a hazai műtrágya piacnak, a jövőben azonban markánsabb jelenléttel szeretnének a hazai termelők felé nyitni - tájékoztatott Suba Péter, a Petrokemija d.d. Kutina (Horvátország) kereskedelmi vezérigazgatója, hiszen ez a régió a földrajzi távolságok miatt is reális piac lehet a horvátországi gyártónak. Suba Péter szerint az árakkal kapcsolatban azt a kérdést is fel lehetne tenni, hogy miért csökkentek le ennyire. A ciklikus árakat ugyanis olyan tényezők befolyásolják, mint a földgázárak, a kereslet-kínálat, a logisztikai költségek és az áruhoz jutás ára, de vannak a gyártókon kívül eső spekulatív kereskedelmi hatások is - tette hozzá. 

Szabó Balázs

Szabó Balázs, a Dr. Szabó Agrokémia Kft. tulajdonosa kiemelte, hogy mivel ők egy kis családi cég, így ők azt látják, hogy egy szinttel lejjebb milyen a verseny, a mostani magyarországi disztribúciós helyzet ugyanis kikényszeríti a versenyt, így a nagyobbak harcában a kisebbek csak úgy tudnak létezni, ha sokkal hatékonyabb rendszert tudnak üzemeltetni. A műtrágya- és gabonaárak a legszorosabb összefüggést az olajárakkal mutatják, ezért a műtrágya, főleg a nitrogén nem tud elszakadni az olajáraktól. Lehet terméket és szolgáltatást is innoválni, ma azonban már szinten minden kukoricatőnek lehet GPS koordinátája, így a cél az, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk kiszolgáljuk a növényi igényeket - összegezte.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?