Megszólalt Bige László: Nem szándékozom leállítani a gyárat

Megszólalt Bige László: Nem szándékozom leállítani a gyárat

agrarszektor.hu
Nem szándékozik leállítani a Nitrogénművek Zrt. gyárában a termelést Bige László, függetlenül attól, hogy az elmúlt hetekben felröppent a hír, miszerint ez bármikor bekövetkezhet a cégnél. A milliárdos szerint erre a lépésre még az alapanyagárak brutális emelkedése és a 11 milliárdos gigabírság sem adhatnak okot.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Habár az utóbbi hetekben felröppent a hír, miszerint a brutális alapanyagár-emelkedés miatt bármikor leállhat a műtrágya gyártása a Nitrogénművek Zrt.-nél, Bige László legfrissebb, a hvg360-nak tett nyilatkozata szerint nem tervezi leállítani a gyárat, még úgysem, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 11 milliárd forintos bírságot szabott ki a cégre. Október végén érkezett a hír, miszerint  GVH vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre, amelyből 11 milliárd forint a Nitrogénművek Zrt.-t sújtja.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogyan azt az Agrárszektor korábban megírta, elképesztően megdrágultak a különféle műtrágyák egy év alatt, köszönhetően annak, hogy folyamatosan emelkedik a legfontosabb alapanyaguk, a földgáz ára. A dráguló nyersanyag miatt kedvezőtlen helyzetbe került műtrágya-gyártók sorra csökkentik, vagy állítják le termelésüket, és Bige László szerint súlyos áruhiányra kell készülni a régióban, ami bizony a műtrágya árában is megjelenik majd. Hozzátette, ezt a masszív műtrágyahiányt akarja majd a Nitrogénművek Zrt. kihasználni. A milliárdos úgy látja, 2022 januártól májusig nem az lesz a kérdés, hogy mennyi lesz a műtrágya ára, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán áru.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?