Súlyos döntést hozott a bíróság: nagy fordulat állt be Bige László ügyében

agrarszektor.hu
Elutasította a Fővárosi Törvényszék a Nitrogénművek csoport azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) műtrágyakartellben meghozott határozatával szemben. Mindez azt jelenti, hogy a Fővárosi Törvényszék kimondta, a Nitrogénművek csoportnak át kell utalnia a műtrágyakartellben rá kiszabott 11 milliárd forintos bírságot.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Kimondta a bíróság, hogy a Bige László nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó hat cégnek meg kell fizetnie a rájuk kirótt, összesen mintegy 11 milliárd forintos bírságot - írja a Világgazdaság. Mindez azt követően történt, hogy a Fővárosi Törvényszék elutasította a Nitrogénművek csoport azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) műtrágyakartellben meghozott határozatával szemben. A GVH ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a döntés elsőfokú, nem jogerős, mivel az nyolc napon belül megfellebbezhető a Kúrián. Ez azt jelenti, hogy ha a Nitrogénművek csoport él ezzel a lehetőséggel, a büntetést az idén már biztosan nem utalja át.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

A GVH októberben jelentette be, hogy a teljes hazai műtrágyapiacot érintő kartellt tárt fel, és megállapították, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre. A harmincnapos határidő leteltéig a Hőgyészi Agrokémia Kft. és a Cargill Magyarország Kereskedelmi Kft. is fizetett, a Nitrogénművek csoport azonban nem fizette ki a rá kiszabott 11 milliárd forintos bírságot.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?