Vallott a bíróság: ezért utasították vissza valójában Bigéék kérelmét

Vallott a bíróság: ezért utasították vissza valójában Bigéék kérelmét

agrarszektor.hu
Kiderült, miért utasította el a Fővárosi Törvényszék a milliárdos műtrágyakirály, Bige Lászlóék azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kartellezés miatt kiszabott, rekordösszegű bírság miatt nyújtottak be a bírósághoz. Mint ismeretes, az ügy 2021 októberében kezdődött, amikor a GVH több éves vizsgálat után összesen 11 milliárd forint megfizetésére kötelezte a Nitrogénművek csoportot, ám a büntetés befizetése Bigéék részéről azóta sem történt meg.

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztályának közlése szerint a felperesek által előadott indokok és az alátámasztásukra csatolt okirati bizonyítékok nem voltak elégségesek ahhoz, hogy a bíróság mérlegelhesse az azonnali jogvédelem biztosításának szükségességét. A bíróság ezért utasította vissza december végén a Nitrogénművek csoport azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét a GVH műtrágyakartellügyben meghozott határozatával szemben - olvasható a Világgazdaság oldalán.

Az ügy tavaly októberben robbant ki, a GVH ugyanis ekkor jelentette be, hogy a teljes hazai műtrágyapiacot érintő összejátszást tárt fel, amely 2009-2016 nyara között zajlott. A versenyfelületi vizsgálat 2017 őszén indult meg a kartellezésben érintett 11 társaság ellen, ezek közül végül nyolc kapott bírságot, amely rekordösszegre, 14,1 milliárd forintra rúgott. A Gazdasági Versenyhivatal hat, Bige László érdekeltségébe tartozó cégre összesen valamivel több, mint 11 milliárd forint bírságot rótt ki. A másik két elmarasztalt vállalkozás (a Hőgyészi Agrokémia Kft. és a Cargill Magyarország) a november végi határidőig rendben befizette a rá eső büntetést. A Bige csoport viszont ezt nem tette meg, és keresetet nyújtott be, egyúttal azonnali jogvédelem iránti kérelemmel fordult a bírósághoz.

A kérelmet a bíróság elutasította, és a Fővárosi Törvényszék december végén kimondta, hogy a Nitrogénművek csoportnak fizetnie kell. Itt azonban nem állt meg az ügy, ugyanis Bige Lászlóék az elsőfokú ítélettel szemben fellebbezéssel éltek a Kúriánál, amint arról az Agrárszektor is beszámolt. Jelenleg úgy fest a helyzet, hogy a Nitrogénműveknek és a többi érintett vállalkozásnak januárban még biztosan nem kell befizetniük a rekordbírságot, mivel a Kúria a felterjesztéstől számított 30 napos határidőn belül értékeli az azonnali jogvédelem iránti kérelmet elbíráló fővárosi törvényszéki határozat elleni fellebbezést. Ez pedig, tekintettel arra, hogy december 24-e és január 1-je között volt a bíróságokon a téli ítélkezési szünet - amely időszak az aktuális határidőkbe nem számít bele - azt jelenti, hogy a bírsággal kapcsolatos kúriai döntés leghamarabb februárban lehet esedékes.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03