2023. június 4. vasárnap Bulcsú

Itt az újabb fordulat a Bige-ügyben: meglepő részletek láttak napvilágot

agrarszektor.hu
Közel öt hónapja nem fizette ki a Bige csoport azt a gigabírságot, amit még 2021 október végén szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Nitrogénművekre. Bige László érdekeltségébe tartozó társaság fellebbezést nyújtott be, mert a Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította az azonnali jogvédelem iránti kérelmét, ezzel kapcsolatban a Kúria március 21-ig hoz döntést. Ez az utolsó határidő, ameddig a cégcsoportnak ki kell fizetnie a sokmilliárdos büntetést.

Március 21-ig hoz döntést a Kúria a Nitrogénművek csoport fellebbezése tárgyában, amelyet a Bige László nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó társaság azért nyújtott a hazai legfőbb bírósági fórumhoz, mert a Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította az azonnali jogvédelem iránti kérelmét, amelyet a (GVH) által kirótt 11 milliárd forintos bírság végrehajtásának megakadályozására terjesztett be - írja a Világgazdaság. Mint ismeretes, a rekordösszegű büntetést a versenyhivatal még október 22-én szabta ki a Nitrogénművek Vegyipari Zrt.-re és vállalkozáscsoportjára. Harminc nap állt rendelkezésre a büntetés kiegyenlítésére, az összesen hat érintett Bige-vállalkozás azonban november végén keresetet nyújtott be a határozattal szemben, és azonnali jogvédelem iránti kérelemmel fordult a bírósághoz. Ezt a beadványt azonban az eljáró Fővárosi Törvényszék december 21-én elutasította, és kimondta, hogy a Nitrogénművek csoportnak át kell utalnia a műtrágyakartellben rá kiszabott 11 milliárdos bírságot. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Ugyanakkor  a vállalkozások ezt a végzést is megtámadták, és az idén január 5-én fellebbezést terjesztettek elő. Ebben már a Kúria volt az illetékes, amely a felterjesztéstől számított harmincnapos határidőn belül hozza meg a végső döntést. Február elejéig azonban meg sem kapta a fellebbezést a Kúria, így döntést sem tudott hozni, a dokumentumot ugynais a Fővárosi Törvényszékhez címezték, és több mint negyven nappal később, február 17-én érkezett csak meg a Kúriához, így a harmincnapos határidő csak innentől számítva. Tehát ha több fordulat nem áll be az ügyben, éppen öt hónapba telik majd, míg véglegesen eldől, fizet-e a Nitrogénművek vagy sem. A GVH közlése szerint a cégek mindeddig nem utalták át a versenyfelügyeleti bírságot, és mivel még nem született döntés a Kúrián a Nitrogénművek fellebbezésével kapcsolatban, addig a cégcsoportnak nem is kell a büntetést befizetnie.

Címlapkép forrása: MTI

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06