Érik a globális műtrágya-krízis: leállnak a gyárak, ellátási gondok jöhetnek

Érik a globális műtrágya-krízis: leállnak a gyárak, ellátási gondok jöhetnek

agrarszektor.hu
Több európai műtrágyagyártó, köztük a Yara International ASA és a Borealis AG is bejelentette, hogy csökkenti a termelését az emelkedő földgázárak miatt. Korábban a magyar Nitrogénművek Zrt. is hasonló lépést jelentett be. Oroszország, amely globális szinten ugyancsak jelentős szereplő a műtrágyaágazatban, ugyanakkor az orosz-ukrán háború miatt rá kirótt szankciókra válaszul beszüntette a műtrágya-exportját.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Több európai műtrágyagyártó, köztük a Yara International ASA és a Borealis AG is csökkenti a termelését az emelkedő földgázárak miatt. Ez a lépés tovább növeli a globális élelmiszerhiány kockázatát - írta meg a Bloomberg. Korábban a magyar Nitrogénművek Zrt. is jelezte már, hogy átmenetileg leállítja az ammóniatermelését, Oroszország pedig a napokban jelentette be, hogy felfüggeszteti a műtrágya-exportját.

Az orosz-ukrán háború teljesen felforgatta a nyersanyagpiacokat, és rekordszintre emelte a földgáz árát, ami nitrogénműtrágyák alapanyaga. Ez az áremelkedés viszont arra kényszeríti az európai termelőket, hogy visszafogják az ammóniatermelésüket, megnövelve ezzel mezőgazdasági vállalkozások egyébként is magas inputköltségeit, valamint tovább növelve egy világméretű élelmiszersokk kockázatát. A földgázt ugyanis - egyebek mellett a - nitrogénműtrágyák alapanyagaként használják, általában körülbelül 80%-át teszik ki a gyártási költségeknek. Az európai határidős gázpiaci árfolyamok jelenleg körülbelül tízszer magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. A globális élelmiszerárak rekordszintre ugrottak a múlt hónap végén, amikor az Európa éléskamrájának is nevezett Ukrajnában kitört a háború.

A világ második legnagyobb ammóniagyártója, a Yara International március 9-én jelentette be, hogy ideiglenesen korlátozza a termelését az olaszországi Ferrarában és a francia Le Havre-ban. A Reuters értesülései szerint a vállalat európai létesítményeinek ammónia- és karbamid-előállítása a hét végére a tényleges kapacitásnak mindössze a 45%-ára fog visszaesni. A két üzem évi 1 millió tonna ammóniát és 900 ezer tonna karbamidot állít elő, a vállalat Európában évente összesen 4,9 millió tonnányi műtrágyát gyárt le. A másik európai műtrágyagyártó, a Borealis szintén a jelenlegi magas árak miatt csökkenti az ammóniagyártó kapacitását, de Virginia Wieser, a vállalat kommunikációs menedzsere szerint már azt is fontolgatják, hogy "gazdasági okokból" leállítják a termelést. Európa továbbra is importálhat műtrágyát a világ más régióiból, ahol alacsonyabbak a gázárak, de az esetleges kibocsátáscsökkentések valószínűleg negatív hatással lesznek a globális kínálatra - mondták az elemzők.

A magyar Nitrogénművek Zrt. is leállította átmenetileg az ammóniatermelését. Ahogy Bige Zoltán, a vállalat stratégiai igazgatója fogalmazott, néhány napon belül a műtrágyagyáraik is leállnak, mivel csak korlátozott ammóniatároló kapacitással rendelkeznek. A Nitrogénművek Zrt. a közép-európai régió egyik vezető nitrogén alapú műtrágya gyártója és mezőgazdasági alapanyag forgalmazója, székhelye Pétfürdő, Magyarország.

EZ IS ÉRDEKELHET

Gyakorlatilag a világ minden fontosabb növénye olyan inputoktól függ, mint a hamuzsír és a nitrogén, és folyamatos áramlás nélkül a gazdáknak nehezebb dolguk lesz a kávétól a rizsig és a szójababig mindent termeszteni. A helyzetet tovább rontja, hogy a műtrágyák egyik fő szállítója, Oroszország, a napokban az országot ért gazdasági szankciókra válaszul betiltotta a műtrágyakészletek exportját. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?