2022. október 5. szerda Aurél

Már biztosra vehető: a szárazság miatt nagyot esik az EU növényiolaj-termelése

agrarszektor.hu
Tavaly ősz óta tart az aszály, amit Európa majd minden részében megéreznek a termelők. Ott, ahol most a tavasz még elviselhető, az ősz nem volt az. A vízhiány első áldozata az őszi káposztarepce volt. A többi olajosmag nem fogja tudni pótolni a kiesést - számol az USDA.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

8,5 százalékkal csökkenhet az unió olajnövényekkel borított területe a 2019/20-as gazdasági évben az USDA számításai szerint. Ennek hátterében a repce vetésekor uralkodó száraz időjárás áll, ami éppen a legnagyobb termőkörzeteket érintte: Franciaországot és Németországot. De Romániában például a bevetett repceföldek felét kell most tavasszal más növénnyel újravetni, annyira gyatrák lettek az állományok.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A kieső területeket csak részben tudja pótolni a tavasszal elvetendő napraforgó és szója. Ennek megfelően a napra területe nőni fog Franciaországban, Romániában és Bulgáriában, míg Magyarországon és Olaszországban csökkenés valószínűsíthető. Szójából a legnagyobb területnövekedés Franciországban következhet be.

Csak nehogy ezt lássuk! Idén nagy ára lesz a repcének

Éves összevetésben az unió teljes növényiolaj-kibocsátása 4,4 százalékkal csökkenhet idén az amerikai agrárminisztérium (USDA) szerint. Ennek oka az, hogy a tavaszi vetésű olajnövényekből több terem a tavalyi eredményhez képest. Napraforgóból a tavalyi remek betakarítás után csak csekély javulás várható, szójababból azonban akár 4 százalékkal is több kerülhet a raktárakba idén. Ezzel szemben

a repce termésmennyisége nyolc százalékot zuhanhat. A repcekészlet a gazdasági év végére akár negyven százalékkal is zsugorodhat Európában.

Ezzel párhuzamosan tovább növekszik az igény a napraforgóolaj és -liszt iránt, ami egyre inkább kiélezi a versenyt a szója és a napraforgó között az olajütőkben. A szójabab tavalyi extrém magas importja idén egy kissé visszaeshet - állapítja meg az amerikai szaktárca.

Nem rég egy cikkünkben a napraforgó piaci kilátásait elemeztük. Mielőtt nagyon elbíznánk magunkat, és minden lehetséges területet bevetnénk naprával, gondoljuk meg: Ukrajnában is ismerik az európai terméskilátásokat, és mindent meg fognak tenni a bőséges napraforgótermésért.

EZ IS ÉRDEKELHET

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01