Már biztosra vehető: a szárazság miatt nagyot esik az EU növényiolaj-termelése

agrarszektor.hu
Tavaly ősz óta tart az aszály, amit Európa majd minden részében megéreznek a termelők. Ott, ahol most a tavasz még elviselhető, az ősz nem volt az. A vízhiány első áldozata az őszi káposztarepce volt. A többi olajosmag nem fogja tudni pótolni a kiesést - számol az USDA.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

8,5 százalékkal csökkenhet az unió olajnövényekkel borított területe a 2019/20-as gazdasági évben az USDA számításai szerint. Ennek hátterében a repce vetésekor uralkodó száraz időjárás áll, ami éppen a legnagyobb termőkörzeteket érintte: Franciaországot és Németországot. De Romániában például a bevetett repceföldek felét kell most tavasszal más növénnyel újravetni, annyira gyatrák lettek az állományok.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A kieső területeket csak részben tudja pótolni a tavasszal elvetendő napraforgó és szója. Ennek megfelően a napra területe nőni fog Franciaországban, Romániában és Bulgáriában, míg Magyarországon és Olaszországban csökkenés valószínűsíthető. Szójából a legnagyobb területnövekedés Franciországban következhet be.

Csak nehogy ezt lássuk! Idén nagy ára lesz a repcének

Éves összevetésben az unió teljes növényiolaj-kibocsátása 4,4 százalékkal csökkenhet idén az amerikai agrárminisztérium (USDA) szerint. Ennek oka az, hogy a tavaszi vetésű olajnövényekből több terem a tavalyi eredményhez képest. Napraforgóból a tavalyi remek betakarítás után csak csekély javulás várható, szójababból azonban akár 4 százalékkal is több kerülhet a raktárakba idén. Ezzel szemben

a repce termésmennyisége nyolc százalékot zuhanhat. A repcekészlet a gazdasági év végére akár negyven százalékkal is zsugorodhat Európában.

Ezzel párhuzamosan tovább növekszik az igény a napraforgóolaj és -liszt iránt, ami egyre inkább kiélezi a versenyt a szója és a napraforgó között az olajütőkben. A szójabab tavalyi extrém magas importja idén egy kissé visszaeshet - állapítja meg az amerikai szaktárca.

Nem rég egy cikkünkben a napraforgó piaci kilátásait elemeztük. Mielőtt nagyon elbíznánk magunkat, és minden lehetséges területet bevetnénk naprával, gondoljuk meg: Ukrajnában is ismerik az európai terméskilátásokat, és mindent meg fognak tenni a bőséges napraforgótermésért.

EZ IS ÉRDEKELHET

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?