A KWS 400 millió eurót költ egy holland cég felvásárlására: új piaci szegmensre tör

agrarszektor.hu
A KWS Saat AG vetőmag-forgalmazó és nemesítőház átveszi a holland Pop Vriend Seeds-et, és ezzel beszállnak a zöldségpiaci szegmensbe is - írja a handelsblatt.com. A világ negyedik legnagyobb vetőmag-forgalmazója mostantól nemcsak cukorrépából, hanem sárgából is világ legnagyobbja lehet.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A német KWS Saat a világ nagyedik legnagyobb vetőmag-forgalmazójának számít, cukorrépából pedig világelső a piacon.  Most árutőzsdei értéknek ötödét költi el a holland Pop Vriend Seeds megvásárlására, hogy szántóföldi vetőmagportfólióját a zöldségfélék irányába szélesíthesse. Vagyis mintegy 400 millió eurós üzletről van szó. A Pop Vriend a világ elsőszámú spárgavetőmag- előállítójának számít - érthető, ha érdeklődnek iránta a spárgaimádó németek. Másik nagy kedvencük a mángold, továbbá a cékla és a különféle babok - ezekből bőséges választékkal rendelkeznek a hollandok.


A 400 millió euróért megszerzett cég a 2017/18-as üzleti évben 75 millió eurós forglamat bonyolított, és 80 embernek adott kenyeret. Több mint 100 országba forgalmazzák a termékeiket. A KWS a tarnzakciótól azt várja, hogy növekedni fognak a bevételei és a jövedelmezősége.  A Pop Vriends ugyanis félelmetes tempóban fejlődik, és átlagon felüli hasznot hoz a tulajdonosainak. Az ügyletet idén júlizusban zárják le.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A KWS korábban a Bayer zöldségmag-üzletága iránt is érdeklődött, amikor annak a Monsantro megvásárlásakor - versenyjogi okokból - meg kellett válnia ettől a részlegétől. Hiába volt az igyekezet: akkor a BASF került ki győztesen az üzletágért vívott versenyből. A KWS azonban nem adta fel, és most a Pop Vriend révén egy új paici szegmensben is pozíciókat építhet ki. Az üzletág központját az agrárkörökben mágikusan csengő Wageningenbe helyezik át. Hosszú távon a KWS célja az, hogy világszinten is meghatározó piaci szereplővé nője ki magát a zöldségmagok piacán. Ehhez saját nemesítő állomást is kell létesíteniük, illetve további cégek felvásárlásában is gondolkodnak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09