Meglódult az orosz szója- és repcetermelés

agrarszektor.hu
A 2019/20-as gazdasági évben a legfontosabb olajos magvakból (napraforgó,szója, repce) Oroszországban összesen 18,87 millió tonna teremhet az USDA legfrissebb jelentése szerint - nem fogja meghaladni a tavalyi év eredményét. A napraforgót kicsivel kisebb, míg a másik két olajost nagyobb területen termesztik idén. A hozamok messze elmaradnak a jobb természeti feltételek között gazdálkodó ukránok eredményeitől.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Napraforgóból mintegy 12,30 millió tonna termés várható Oroszországban, csak egy kicsivel kevesebb, mint a rekordot hozó tavalyi évben volt. Az enyhe csökkenés a termőterület kismértékű szűkülésével magyarázható, nem a hozamok romlottak idén.  Összesen 8,1 millió hektárt foglal el ez a kultúra, az átlaghozam pedig marad a 2018. évi szinten: 1,59 t/ha.

Szójából viszont új rekordot állítanak be az oroszok, ha sikerül a becsült 4,3 millió tonnát elérniük. A növekedés a termőterület kiterjedésével magyarázható, ami már eléri a 3,1 milió hektárt, míg a hozamok 1,48 t/ha-ra javulhatnak.

Bővült a repce termőterülete is, már elérte az 1,69 millió hektárt, sőt, a hozamok is javultak 1,38 t/ha-ra. Ezzel új rekord született ebben a kultúrában is: 2,27 millió tonna mag került a raktárakba.

A 18,87 millió tonnás olajosmag-termésből 18,45 millió tonna kerülhet az olajütőkbe.  Ez 5,4 százalékos javulás lenne tavalyhoz képest. A növényi olajok exportja így új történelmi maximumot érhet el 2019/20-ban. Az elemzők szerint 1,72 millió tonna hagyhatja el az országot, 7,3 százalékkal több, mint a megelőző gazdasági évben. A feldolgozatlan olajos magra is van igény, különösen Kína oldaláról, de Fehérországban is nyílt egy új növényolajgyár, ami igényli a nyersanyagot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?