Phil Hogan: nincs lejjebb, elértük a cukorárak mélypontját

agrarszektor.hu
Csökkennek a készletek és a termelés - ez biztató arra nézve, hogy hamarosan ismét emelkedni fog az ár - vélekedett Phil Hogan az európai cukor munkacsoport ülése után. A hasonló piaci zavarok elkerülése érdekében olyan javaslatok is elhangzottak, amelyek fájni fognak a magyar gazdáknak, ha be tudnak épülni a leendő Közös Agrárpolitikába.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"A cukor munkacsoport többsége nem támogatta a cukorpiaci intervenciót, legalábbis ebben a pillantban még nem látják szükségét a magántárolás támogatásának" - mondta Phil Hogan európai agrárbiztos a topagrar.com híradása szerint.  "Ezen túlmenően a tagállamok által bevezetett, termeléshez kötött támogatásokat felül kell vizsgálni, ahogy a cukorrépatermesztésből is kitiltott neonikotinoidok eseti engedélyezésének gyakorlatát is. Továbbá szigorúan fel kell lépni a cukortermelő harmadik országok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata ellen" - tette hozzá.

A munkacsoportot, amelyben ágazati szakértők és a tagállamok képviselői foglalnak helyet, tavaly november hozták létre Hogan javaslatára, amikor már látszott, hogy a cukorpiac nehezen fog kikerülni a hullámvölgyből. Most az agrárbiztos úgy nyilatkozott, hogy "bizonyos enyhülés" már érezhető a piacon. Erre utal, hogy csökkennek a készletek, és csökken a termelés. A cukor árában ez még nem látszik, de ez csak idő kérdése. Julia Klöckner német agrárminiszter is arra szólította fel a tagállamokat, hogy

ne nyújtsanak termeléshez kötött támogatást a termelőiknek, és ne adjanak ki nyakra-főre eseti engedélyeket a betiltott hatóanyagokra.
Cukorrépa: túl sok van belőle?

Szerinte a munkacsoport jelentése a német álláspontot támasztja alá. A termelést segítő szubvenciók harmadik országok esetében is torzítják a piaci versenyt. Mint mondta, a mezőgazdaságnak is - ahogy minden más szektornak - az a dolga, hogy termékeit a piaci igényeknek és lehetőségeknek megfelelően állítsa elő. Klöckner ezért arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy a munkacsoport jelentéséből fogadja meg a tanulságokat.

A termeléshez kötött támogatás ügyében Hollandia és Dánia Németország mellé állt, de a többség kitartott amellett, hogy szükség van rá. A neonikotinoidok eseti engedélyével kapcsolatban még élesebb vita bontakozott ki a munkacsoportban. Hollandia ebben a kérdésben is a berlini álláspontot pártfogolta, míg Franciaország, Lengyelország és Bulgária az ellenkezőjét képviselte. A topagrar.com nem említi Magyarországot, de tudjuk, hogy

hazánk hektáronként 170 ezer forinttal támogatja a cukorrépa-termesztést, és nagyon liberális az eseti engedélyek kiadásában.

Hogan ígéretett tett arra, hogy a következő bizottsági ülés témája az eseti engedélyezés gyakorlata lesz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?