Feldman: új támogatási jogcím jön a baromfisoknak!

Agrárszektor
Háromórás, nonstop tanácskozás zajlott a Baromfi Világnap alkalmából tegnap Budapesten, melyről három cikkben számolunk be (ez az első). Kiderült, hogy a szektornak minden oka megvan az optimizmusra. A fogyasztók bizalommal vannak a baromfitermékek iránt, de a legnagyobb fenyegetés is a vásárlók felől érkezik. Ne gondoljuk, hogy az ördögi hatóságok találták ki az állatjóléti előírásokat a termelők bosszantására. A tárca azonban azzal biztatja az állattartókat, hogy egy újabb támogatási jogcímmel kárpótolja őket azért az összegért, amit az újra notifikált állatjóléti támogatáson buktunk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős államtitkár a konferencián tartott nyitó beszédében elmondta,  az ázsiai sertéspestis miatt a baromfipiaci kilátások is jók, hiszen ez a két fehérjeforrás egymás helyettesítő terméke, így az egyik iránt megnövekedett kereslet a másikat is felhúzza. Ráaádul a baromfi hosszú távon is stabil piaccal rendelkezik a világban. Ugyanis

nem vonatkoznak rá vallási korlátozások, a vásárlók pedig olcsó és egészséges ételnek tartják.

Mint mondta, Kína és Thaiföld kész lesz fogadni a magyar baromfitermékeket, és Japánnal is jól haladnak a tárgyalások. A magyar baromfiszektor nagyon erős, a teljes mezőgazdasági kibocsátás több mint 14 százalékát adta tavaly, és 150 milliárd forintos külkereskedelmi többletet ért el. A gazdálkodók most valósítják meg azokat a telepkorszerűsítéseket, melyekre 31 milliárd forintos pályázati keretösszeget kötöttek le. Mint ismeretes, a sertés- és a baromfiszektor is részesül notifikált állatjóléti támogatásokkal, de csak az előbbiről sikerült a kifutása előtt Brüsszellel megegyezni, a baromfisok rosszabbul jártak.

Baromfi-állatjóléti célokra tavaly 14,7 milliárd forintot fordított a kormányzat. Idén egy negyedéves késéssel tudtuk meghirdetni a jogcímet, és 12,2 milliárd áll a szektor rendelkezésére. Több mint 2300 kérelem érkezett be a megadott határidőig.

Most a tárca egy olyan "de minimis" konstrukción dolgozik, amely a baromfi- (és a sertés) szektort foglalkoztatási vállalások alapján honorálná a "csekély összegű" támogatási keretből (25 ezer euró/3 év).

Éder Tamás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszergazdaságért felelős alelnöke azzal foglalkozott felvezető előadásában, hogy valójában nem a hatóságok azok, akik előírások formájában korlátozzák a termelést, hanem mi magunk, a fogyasztók. Az állatjólét, a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság egyaránt felőlük érkező követelmény. Legyen a termelés hatékony, mégis tradicionális, természet közeli, de mégis olcsó. Ezek az elvárások gyakran egymással ellentétesek- mutatott rá Éder. A fogyasztó azért nem érzi ezt, mert elidegenedett a termeléstől. A magyar gazdák számára pedig külön teher, hogy az itteni társadalmi érzékenység nem azonos fokú a brüsszelivel. A megoldás Éder szerint a szorosabb kommunikálás a fogyasztóval és a transzparensebb működés. Így talán elérhető, hogy a vásárlók empatikusabban forduljanak a termelők felé, és ne fogalmazzanak meg irreális elvárásokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?