Állattartók, figyelem! Sokat bukhat, aki ezt nem intézi el időben

Állattartók, figyelem! Sokat bukhat, aki ezt nem intézi el időben

agrarszektor.hu
Fontos nyomtatványok jelentek meg a Magyar Államkincstár honlapján az egyes állatbetegségek megelőzésével és leküzdésével kapcsolatos támogatásokhoz. Fontos, hogy a támogatási kérelemhez a tárgyhónapban elvégzett állategészségügyi szolgáltatásokról szóló számlákat is csatolni kell.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján az elfogadott hazai állat-egészségügyi programok alapján kötelezően végrehajtandó vagy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által elrendelt vagy az állatállományok állat-egészségügyi programjában szereplő intézkedések, monitoring vizsgálatok, tesztek és más szűrési intézkedések, gyógykezelések, immunizálások, illetve az ezen tevékenységek elvégzéséhez szükséges állat-egészségügyi szolgáltatások költségeihez vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe - olvasható a MÁSZ oldalán. A friss közleménynek a Magyar Kincstár honlapján történő közzétételének napjától az engedélyesnek a támogatási kérelmeket jelen közlemény 1. számú melléklete szerinti, N02330 számú, Támogatási kérelem - Főlap, valamint a 2. számú melléklet szerinti, N02331 számú, Támogatási kérelem - Betétlap elnevezésű nyomtatványokon kell benyújtani.

Az engedélyesnek a támogatási kérelmet, valamint a támogatási kérelemhez csatolva a tárgyhónapban elvégzett szolgáltatásokról legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap 20. napjáig kiállított számlák másolatát a tárgyhónapot követő hónap 20. napjáig postai úton kell megküldenie az állattartó telephelye szerint illetékes vármegyei kormányhivatal részére.

A támogatási kérelemmel érintett állat-egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó számlákat a baromfifélékre, az egyéb állatfajokra és a vemhes üszőre vonatkozóan külön kell kiállítani, és az azokra vonatkozó támogatási kérelmeket külön kell benyújtani. Továbbá külön támogatási kérelmen kell benyújtani a C001 technikai kóddal jelölt kapcsolódó állat-egészségügyi szolgáltatás és a C002 technikai kóddal jelölt antimikrobiális rezisztencia vizsgálat költségeinek elszámolását, amelyhez csatolni kell a vizsgálat elvégzéséről kiállított számlát is.

FIGYELEM! Amennyiben a C001 technikai kódú szolgáltatáshoz nem használtak állatgyógyászati készítményt, akkor azt is fel kell tüntetni a nyilatkozaton vagy szövegesen, vagy a rovat áthúzásával.

Mit kell tudni a támogatott szolgáltatások köréről, a támogatás mértékéről?

A Rendelet 5. § (7b) bekezdése értelmében a 2023. évtől az alábbi szolgáltatások esetében a mintavételi támogatás igénylése az alábbiak szerint megváltozott:

  • szarvasmarha állatfaj esetében az A002 és az A003 kódú szolgáltatásokra vonatkozóan a mintákat egyszerre szükséges levenni, de mintavételi támogatás csak az A002 kódú szolgáltatás;
  • sertés állatfaj estében az A005, A010 és az A011 kódú szolgáltatások esetében a mintákat egyszerre szükséges levenni, de mintavételi támogatás csak az A011 kódú szolgáltatás;
  • juh állatfaj esetében az A004, F002, F004, és az F005 kódú szolgáltatások esetében a mintákat egyszerre szükséges levenni, de mintavételi támogatás csak az A004 kódú szolgáltatás;
  • kecske állatfaj esetében az F001, F002, F004, és az F005 kódú szolgáltatások esetében a mintákat egyszerre szükséges levenni, de mintavételi támogatás csak az F001 kódú szolgáltatás;
  • házi tyúk esetében a B003 és a B004 kódú szolgáltatások esetében a mintákat egyszerre szükséges levenni, de mintavételi támogatás csak az B004 kódú szolgáltatás

esetében igényelhető, a többi szolgáltatás vonatkozásában kizárólag a laborvizsgálat típusú szolgáltatás után vehető igénybe a támogatott szolgáltatás.

A 2023. évtől a C002 technikai kódú, a kapcsolódó antimikrobiális rezisztencia (AMR) egyedi vizsgálata és telepi rezisztencia vizsgálat elvégzése megnevezésű állategészségügyi szolgáltatás a Rendelet 2. § d) pontja szerinti kislétszámú állattartó telepek vonatkozásában új támogatási jogcímként került bevezetésre. A rendelet 1. számú melléklete a 2023. évtől az alábbi támogatott állategészségügyi szolgáltatásokat már nem tartalmazza, így azok után támogatást nem lehet igénybe venni:

  • a B002 technikai kódú, a szarvasmarhák fertőző rhinotracheitisére/fertőző pusztulás vulvovaginitisére (IBR/IPV);
  • az A006 technikai kódú Klasszikus sertéspestis betegségre;
  • a B006 technikai kódú, a sertések hólyagos betegségére,
  • a B008 technikai kódú, a paratuberkulózis betegségre;
  • a B010 technikai kódú, a Listeriosis baromfi fajokban történő vizsgálatára;
  • a D001 technikai kódú, a koi herpeszvírusra vonatkozó vizsgálatra;
  • az F003 technikai kódú, a Mycoplasma agalactiae betegségre vonatkozó szolgáltatások.

Fontos! A laboratóriumi vizsgálatra nem alkalmas minta után támogatás nem igényelhető.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?