Starthoz készülődik a makrofonima és a gyapottok-bagolylepke

agrarszektor.hu
Augusztus első hetét a kissé változékony, de meleg időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 30 fok körül alakult, az éjszakákat 15-20 fok jellemezte, erős harmatképződéssel. Növényvédelmi szempontból most inkább a kártevők erősödő jelenléte a jellemző. Az előző időszakban esett csapadék miatt egyre több hántott terület zöldül ki, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a tarlók ápolására. Eljött az ideje a talajlazítás megkezdésének is, most a kedvező talajnedvességi állapotok miatt ezt a műveletet jó minőségben lehet elvégezni - írja növényvédelmi blogjában dr. Aponyi Lajos.

A napraforgó elvirágzott, mely szerencsére hetekig tartott. A virágok megtermékenyülése jónak mondható, a külső virágkörökben már kifejlett kaszatokat lehet látni. A korábbi, jelentősebb esőzések ellenére a növények egészségi állapota jónak mondható, elsősorban ott, ahol betartották a vetésváltás alapvető szabályait, illetve a preventív fungicides kezeléseket időben elvégezték. A fehérpenészes (szklerotíniás) rothadás tüneteit a területek mintegy 20%-án figyelték meg, de csak a növények néhány százaléka beteg. Alternáriás és fómás megbetegedésből több van ugyan, de a tünetek egyelőre enyhék. Diaportét és botrítiszt jelenleg még nem látni a növényeken.

A következő időszakban a sülevényes, könnyen kiszáradó területeken foltszerűen többfelé meg fog jelenni a makrofomina, melyet a gazdálkodók egy része a heterogén talajviszonyoknak tud be. A kórokozó melegigényessége miatt jelenik meg először ezeken a foltokon. A megbetegedés súlyos esetben szártörést okoz, az ilyen növényeket a szél könnyedén a talajra dönt - figyelmeztet Aponyi Lajos.

A kukoricaállományokon eddig nem jelentkeztek aszálytünetek. Általános a kukoricamoly és az amerikai kukoricabogár jelenléte. Míg az előbbi rajzása folyamatosnak mondható, ezért újabb fertőzések várhatóak, a kukoricabogár imágóinak elvándorlása megkezdődött a kukoricáról. A bogarak érési táplálkozást folytatnak, ezért más növények virágporát is szívesen fogyasztják. Tojásaik lerakására adottak az optimális feltételek, ezért várhatóan jövőre sem lesz kisebb az amerikai kukoricabogár-populáció.

Több bagolylepkefaj rajzása is tart: saláta-, felkiáltójeles, gyapottok-bagolylepke. Ezek közül elsősorban az utóbbi repülését kell fokozott figyelemmel kísérni. A kukorica és más potenciális tápnövények fertőzöttsége eddig alacsony maradt, de a fokozatosan emelkedő rajzás meglepetéseket is okozhat. A rajzással párhuzamosan várható a hernyók megjelenése a kukoricacsöveken és más szabadföldi zöldségféléken. Amíg nem tömeges a rajzás, a napraforgó nincs veszélyben.

Továbbra is igen fontos feladat a kizöldült tarlók ápolása, mert csak így gátolhatjuk a kártevők szaporodását, melyek veszélyeztetik az ősz folyamán elvetésre kerülő növények zavartalan fejlődését, illetve a gondosan művelt tarló mikrobiológiai élete segíti a talaj beéredését.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03