Ilyen kukoricát még nem látott a világ: ez a fajta rekordideig bírja víz nélkül

agrarszektor.hu
A Talcai Egyetem kutatói hatalmas áttörést értek el a genetikailag módosított organizmusok terén. A chilei tudósok ugyanis sikeresen létrehoztak egy olyan kukoricafajtát, amely akár 52 napig is kibírja eső vagy öntözés nélkül.

Az újonnan létrehozott kukoricafajtában a szemek száma is jobban alakult, valamint a növények a potenciális terméshozamuk 80%-át el is érték. Ezzel szemben azok a növények, amelyekben nem volt meg a szárazsággal szemben rezisztens gén, csupán csak a lehetséges hozamuk 20%-át hozták, adta hírül az Agriland.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A genetikailag módosított kukorica mellett a tudósok olyan paradicsomokat is alkottak, amelyek meg tudnak élni és képesek egész évben teremni az Atacama-sivatagban is. A jelentések szerint a kutatók a szárazsággal szemben rezisztens és nem rezisztens génnel rendelkező kukoricákkal is próbát tettek, de a nem rezisztens növények esetében a kukoricában a szemek száma jelentősen kisebb volt.

Ez az áttörés azt jelenti, hogy Chilében mostantól olyan területeket is be lehet kapcsolni a kukoricatermesztésbe, amelyeket eddig nem használtak. Simon Ruiz, molekuláris biológus, a kutatás vezetője elmondta, hogy eredetileg azért kezdtek bele ebbe a kutatásba, hogy olyan módszereket találjanak, amelyekkel Chile mintegy kétmillió hektárnyi száraz és félszáraz földterületét is hasznosíthatják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?