Még nem késő védekezni: ezek a kártevők most nagyon aktívak a szántóföldeken

agrarszektor.hu
A nyugodt, száraz időjárás kedvez a betakarításnak, de megnehezíti a vetés előtti talaj-előkészítési munkákat. A bagolylepkefélék és a kukoricamolyok száma és aktivitása erősen lecsökkent, bár az utóbbiak ellen aktívan védekezni kell az aratás után is. A repcét sem szabad védelem nélkül hagyni, és a gabonaféléken is megjelentek az első szárnyas levéltetvek - figyelmeztet dr. Aponyi Lajos legfrissebb növényvédelmi jelentésében.

Az elmúlt időszakban tovább folytatódott a csendes, nagyobb időjárási frontoktól mentes időjárás. Jelentősebb mennyiségű csapadék sehol sem esett, a kisebb esők pedig nem zavarták az őszi mezőgazdasági munkákat, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A korábban learatott napraforgótáblákon tovább zajlik a talaj előkészítése az őszi kalászosok vetéséhez. A forgatás nélküli talajelőkészítést nehezíti, hogy a nagy szártömeget csak szárzúzással és többszöri tárcsázással lehet eltüntetni a felszínről. A kukorica betakarítása egyre nagyobb erőkkel folyik, a száraz idő kedvez a munkának. A nagyobb őszi esőzések elmaradása miatt eddig alacsonynak mondható a kukorica csőfuzáriózisa.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A csapdák fogási adatai is jelzik, hogy közeleg a növényvédelmi szezon vége. A szántóföldi és kertészeti növénytermesztés szempontjából fontosabb kártevőkből a csapdák már csak néhány egyedet fogtak. A gamma-bagolylepke, a vetési bagolylepke és a kukoricamoly még fel-felbukkan, de alacsony létszámuk miatt már nem tudják a növény-egészségügyi helyzetet befolyásolni, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Tovább folytatódik a kártevők áttelepülése a zöldítés céljából elvetett keresztesvirágú növényekről a repcetáblákra. Emiatt a vetések zömét már több alkalommal rovarölő szeres kezelésben kellett részesíteni a nagyobb kártétel elkerülése érdekében. Az augusztus végén, szeptember elején elvetett és esőt is kapott vetések zöme eljutott vagy már túl is van a regulátoros kezelés optimális időpontján. Egyre több a 6-8 kiterült leveles fejlettségű növényállomány, amelyek permetezésével nem szabad várni. Fontos, hogy a repce gyökérzete és gyökérnyaki része megerősödjön, mert az kedvezőbb a zavartalan kitelelés szempontjából.

A kukorica aratásakor nagyon fontos a szármaradványok minél tökéletesebb felszecskázása és apró darabokra zúzása, ugyanis a kukoricamoly a szártövi részen telel át, hernyó alakjában. A minél tökéletesebb aprítással lehetőség nyílik ennek megakadályozására. Erre a munkaműveletre az idén is nagy szükség van, látva, hogy az országos adatok 35-40%-os tőfertőzöttségi adatokat mutatnak. Vannak még gazdaságok, ahol az aratás után megfeledkeztek a további munkaműveletekről, és még tavasszal is ágaskodó kukoricaszárakat lehet látni a földeken. Ezek a területek lesznek a kiinduló forrásai a jövő évi kukoricamoly-fertőzésnek.

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok a kevés csapadék miatt most még meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek az első szárnyas levéltetű egyedek. Az aktuális időjárás kedvező a levéltetűkolóniák gyors kialakulásához, ezért ajánlatos figyelemmel kísérni a fertőzés alakulását, főként az elvetett táblák szegélyeiben. A levéltetvek betelepedését jól követhetjük sárgatálak vagy ragacsos fogólapok kihelyezésével.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?