Még nem késő védekezni: ezek a kártevők most nagyon aktívak a szántóföldeken

agrarszektor.hu
A nyugodt, száraz időjárás kedvez a betakarításnak, de megnehezíti a vetés előtti talaj-előkészítési munkákat. A bagolylepkefélék és a kukoricamolyok száma és aktivitása erősen lecsökkent, bár az utóbbiak ellen aktívan védekezni kell az aratás után is. A repcét sem szabad védelem nélkül hagyni, és a gabonaféléken is megjelentek az első szárnyas levéltetvek - figyelmeztet dr. Aponyi Lajos legfrissebb növényvédelmi jelentésében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt időszakban tovább folytatódott a csendes, nagyobb időjárási frontoktól mentes időjárás. Jelentősebb mennyiségű csapadék sehol sem esett, a kisebb esők pedig nem zavarták az őszi mezőgazdasági munkákat, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A korábban learatott napraforgótáblákon tovább zajlik a talaj előkészítése az őszi kalászosok vetéséhez. A forgatás nélküli talajelőkészítést nehezíti, hogy a nagy szártömeget csak szárzúzással és többszöri tárcsázással lehet eltüntetni a felszínről. A kukorica betakarítása egyre nagyobb erőkkel folyik, a száraz idő kedvez a munkának. A nagyobb őszi esőzések elmaradása miatt eddig alacsonynak mondható a kukorica csőfuzáriózisa.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A csapdák fogási adatai is jelzik, hogy közeleg a növényvédelmi szezon vége. A szántóföldi és kertészeti növénytermesztés szempontjából fontosabb kártevőkből a csapdák már csak néhány egyedet fogtak. A gamma-bagolylepke, a vetési bagolylepke és a kukoricamoly még fel-felbukkan, de alacsony létszámuk miatt már nem tudják a növény-egészségügyi helyzetet befolyásolni, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Tovább folytatódik a kártevők áttelepülése a zöldítés céljából elvetett keresztesvirágú növényekről a repcetáblákra. Emiatt a vetések zömét már több alkalommal rovarölő szeres kezelésben kellett részesíteni a nagyobb kártétel elkerülése érdekében. Az augusztus végén, szeptember elején elvetett és esőt is kapott vetések zöme eljutott vagy már túl is van a regulátoros kezelés optimális időpontján. Egyre több a 6-8 kiterült leveles fejlettségű növényállomány, amelyek permetezésével nem szabad várni. Fontos, hogy a repce gyökérzete és gyökérnyaki része megerősödjön, mert az kedvezőbb a zavartalan kitelelés szempontjából.

A kukorica aratásakor nagyon fontos a szármaradványok minél tökéletesebb felszecskázása és apró darabokra zúzása, ugyanis a kukoricamoly a szártövi részen telel át, hernyó alakjában. A minél tökéletesebb aprítással lehetőség nyílik ennek megakadályozására. Erre a munkaműveletre az idén is nagy szükség van, látva, hogy az országos adatok 35-40%-os tőfertőzöttségi adatokat mutatnak. Vannak még gazdaságok, ahol az aratás után megfeledkeztek a további munkaműveletekről, és még tavasszal is ágaskodó kukoricaszárakat lehet látni a földeken. Ezek a területek lesznek a kiinduló forrásai a jövő évi kukoricamoly-fertőzésnek.

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok a kevés csapadék miatt most még meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek az első szárnyas levéltetű egyedek. Az aktuális időjárás kedvező a levéltetűkolóniák gyors kialakulásához, ezért ajánlatos figyelemmel kísérni a fertőzés alakulását, főként az elvetett táblák szegélyeiben. A levéltetvek betelepedését jól követhetjük sárgatálak vagy ragacsos fogólapok kihelyezésével.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?