2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Súlyos fertőzés pusztít a magyar erdőkben: óriási veszélyben vannak a fenyők

agrarszektor.hu
Egy gombafertőzés miatt ma már szinte mindegyik magyarországi feketefenyő beteg. Ugyanakkor 2010-ben a magyarországi feketefenyők csaknem fele még nem szenvedett semmiféle betegségben. A közismertebb erdeifenyők sincsenek túl jó állapotban, ennek a fajtának is már csak minden negyedik egyede egészséges.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Budapesten s az ország több más vidékén is gyakorlatilag búcsút inthetünk pár évtizeden belül a fenyőerdőknek, ha a jelenlegi tempóban folytatódik e tűlevelűek térvesztése - írja a HVG. A magyarországi fenyveseket bizonyos mértékig a globális felmelegedés áldozatainak is lehet tekinteni, hiszen pusztulásuk kifejezetten felgyorsult az utóbbi időben.

A karácsonyfaként is jól ismert luc-, ezüst-, erdei- és más fenyők negyedszázaddal ezelőtt még a 14 százalékát tették ki a honi erdőterületeknek, manapság viszont már csak alig az egytizedét. Az abszolút számok még többet mondanak. Az ezredforduló idején 2391 négyzetkilométer volt itthon összesen a fenyvesek borította domb- és hegyoldalak nagysága (ez durván egy Nógrád megyének megfelelő terület), azóta viszont több mint 500 négyzetkilométerrel (vagyis két Pilis hegységnyi térséggel) csökkent a tűlevelűek felségterülete az agrárstatisztikák szerint.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31