Súlyos fertőzés pusztít a magyar erdőkben: óriási veszélyben vannak a fenyők

agrarszektor.hu
Egy gombafertőzés miatt ma már szinte mindegyik magyarországi feketefenyő beteg. Ugyanakkor 2010-ben a magyarországi feketefenyők csaknem fele még nem szenvedett semmiféle betegségben. A közismertebb erdeifenyők sincsenek túl jó állapotban, ennek a fajtának is már csak minden negyedik egyede egészséges.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Budapesten s az ország több más vidékén is gyakorlatilag búcsút inthetünk pár évtizeden belül a fenyőerdőknek, ha a jelenlegi tempóban folytatódik e tűlevelűek térvesztése - írja a HVG. A magyarországi fenyveseket bizonyos mértékig a globális felmelegedés áldozatainak is lehet tekinteni, hiszen pusztulásuk kifejezetten felgyorsult az utóbbi időben.

A karácsonyfaként is jól ismert luc-, ezüst-, erdei- és más fenyők negyedszázaddal ezelőtt még a 14 százalékát tették ki a honi erdőterületeknek, manapság viszont már csak alig az egytizedét. Az abszolút számok még többet mondanak. Az ezredforduló idején 2391 négyzetkilométer volt itthon összesen a fenyvesek borította domb- és hegyoldalak nagysága (ez durván egy Nógrád megyének megfelelő terület), azóta viszont több mint 500 négyzetkilométerrel (vagyis két Pilis hegységnyi térséggel) csökkent a tűlevelűek felségterülete az agrárstatisztikák szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?