Kiskerti használatra már idén betiltják a glifozátot

agrarszektor.hu
A szövetségi agrárminisztérium parlamenti államtitkára a fokozatos glifozátkivonás első lépésének nevezte azt, hogy már 2020-ban bevonhatják a glifozát kiskerti engedélyét, magyarán nem lesz szabadon felhasználható gyomirtó a Glialka és társai.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Uwe Feiler a zöldpárti frakcióból érkező egyik kérdésre válaszolva mondta ki, hogy a glifozát kiskerti engedélyét még ebben az évben visszavonják. A zöldek agrárszekértője, Harald Ebner szerint érthetetlen, hogy lehetett ilyen sokáig szabadfelhasználású kategóriában tartani egy totális gyomirót. Szerinte erre a kiskertekben senkinek nincs szüksége, és a magánszeméylek nem is tudnak bánni vele - írja a topagrar.com.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!
A glifozát a hivatalos értékelés szerint csak szakszerű felhasználás mellett veszélytelen. Nem is engedélyezhették volna a kiskertekbe"

- érvelt a zöldpárti szakember. Hozzátette: ezzel még a forgalmazott mennyiség töredéke kerül csak kivonásra, az igazi nagy felhasználók továbbra is hozzájutnak a gyomirtóhoz. (Megjegyezzük: nem a mezőgazdaság, hanem a vasút a legnagyobb glifozát-felhaszló, mivel a sínek közül így lehet a legegyszerűbben kiirtani a gyomot. A kiskertekben sem a földet, hanem jellemzően a térkőburkolat réseiből előbújó gazt, illetve a kerítések alját szokták permetezni vele, ahol a fűnyíró már nem boldogul - agrárszektor.hu.)

A glifozát 2022 végéig rendelkezik uniós forgalmazási engedéllyel, de azt követően még egy évig felhasználható.

Ennek megfelelően Németország 2023-tól tervezi a glifozát mezőgazdaságból való kivezetését, remélve, hogy ekkorra a gyakorlat már rendelkezni fog megfelelő alternatívával. Mint az ismert, az agráriumban leginkább tarlóápolásra és állományszárításra használják a szert. Tavaly május óta már a glifozát eddigi alternetívája, a dikvát sem alkalmazható. Míg a gyomirtás megoldható kapálással, az állományszárítás nem. A termelők a termés minőségének romlásától tartanak, ami a gombatoxinok révén egészségügyi hatásokkal is járhat a fogyasztókra nézve.

Németország tavaly szeptemberben döntött úgy, a glifozát fokozatos kitiltásával teszik elviselhetőbbé a hatóanyag-kivonást, e folyamat első lépése a kiskerti engedélyek visszavonása, de sor fog kerülni vasúti pályák, a tarlók és az érésgyorsítás ügyére is. Magyarországnak nincs ilyen kivonási stratégiája.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09