Itt a rendelet: korlátozás nélkül nyitva lehetnek a virágüzletek a hosszú hétvégén

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium kezdeményezésére, az anyák napja miatt a hosszú hétvégére feloldják a virágboltok nyitva tartására vonatkozó korlátozásokat - közölte Nagy István tárcavezető. Az érintett üzletek így pénteken, szombaton és vasárnap is korlátozás nélkül fogadhatnak majd vásárlókat.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy a multinacionális üzletláncokra nem vonatkoznak a korábban bevezetett korlátozások, ezért egyenlőtlen versenyfeltételek alakultak ki a virágpiacon - írja közleményben az Agrárminisztérium. Emiatt a virágboltoknak már eddig is jelentős bevételről kellett lemondaniuk, a járvány miatt ráadásul a ballagás is elmarad, holott ez az alkalom minden évben nagyon komoly forgalmat jelentett az ágazatnak. A tárcavezető kiemelte, a járvány a lehető legrosszabbkor, a legfontosabb értékesítési időszakában hozta nehéz helyzetbe az ágazat szereplőit. Ezért a kormány döntésének megfelelően a dísznövényekkel foglalkozó munkáltatók június végéig mentesülnek a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól. Továbbá a munkavállalóknak a járulékok közül csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot - emelte ki az agrárminiszter.

A dísznövényágazat egyike a koronavírus-járvány által leginkább érintett szektoroknak - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az Agrárkamara ezért gazdaságvédelmi lépéseket sürgetett az ágazat megmentése érdekében - melyek időközben meg is valósultak -, továbbá a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével közösen nyílt levelet tett közzé a piacokat üzemeltető önkormányzatok számára. Ebben a két szervezet azt kérte, hogy az önkormányzatok ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket, és ne zárják be a piacaikat, amik a tavaszi virágárusítás legfontosabb helyszínei. A dísznövényágazat több mint 100 ezer embernek ad megélhetést, éves bevétele korábban meghaladta a 460 milliárd Ft-ot, ennek 70-80 százaléka általában - az idén a koronavírus-járvány által leginkább érintett időszakban - március 15. és május 30. között realizálódott.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?