Nem szabad lazítani: ezek ellen a kártevők ellen kell most védekezni a kertekben

Nem szabad lazítani: ezek ellen a kártevők ellen kell most védekezni a kertekben

agrarszektor.hu
Május utolsó hetében uralkodó hűvös, szeles és az ország nagy részén uralkodó szárazság miatt a növények növekedése lelassult, vontatottá vált. A növények számára érzékelhető mennyiségű csapadék jóformán csak a nyugati tájegységekben esett, másutt a néhány millimétert kitevő esőt a folyamatosan fújó szél azonnal elpárologtatta, a növények alig hasznosítottak belőle valamit. Az év első öt hónapja alatt mintegy 120-130 milliméter csapadékhiány gyűlt össze, amit már az "aranyat érő" májusi eső sem pótolt, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az almástermésű növénykultúrákban a fő növényvédelmi probléma továbbra is a lisztharmat. Érzékeny fajtákon a hűvösebb idő lelassította ugyan a fertőzés terjedésének az ütemét, de nem állította meg, olvashato a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Lisztharmatos tünetek a hajtások 10%-án láthatók, sőt a betegség megjelent a kis gyümölcsökön is. A varasodás most még főként ott okoz újabb fertőzést, ahol az utóbbi napokban érzékelhető mennyiségű csapadék volt és a nedvességborítás kedvezett a friss inkubációnak. A kórokozó itt megjelent a fiatal gyümölcsökön is, tehát ezekben az ültetvényekben együttesen kell a két kórokozó ellen védekezni. A korábbi erős levéltetű-fertőzés az utóbbi napokban némileg csökkent, de sok még az igen erősen fertőzött ültetvény. Az almamoly rajzása most csökkenő tendenciát mutatott, de ahogy már megszoktuk, nem szűnt meg teljesen, ezért a tojásrakás is folyamatos. A levélaknázó molyok most nem rajzanak. Jelentős viszont a kéregmoly rajzás, a napi fogás 10 db feletti.

A szilvamoly, a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly továbbra is rajzik, de most már kevesebbet fognak a feromon csapdák. A cseresznyelégy repülését kissé visszafogta a hűvösebb és szelesebb idő, így a sárga ragacsos fogólapok 3 napi fogása csak 4-5 db. Az idő felmelegedése viszont visszahozza a rajzási kedvet. A cseresznye fekete levéltetve újabb hajtásokon jelentkezett, így erősödött a fertőzés, a szívogatástól torzulnak a hajtásvégi levelek, a környező gyümölcsökön pedig megtelepedett a korompenész a mézharmat kiválasztás miatt. Ugyancsak erősödött a moníliás gyümölcsfertőzés, mert a szeles idő sérüléseket okoz a termésen. Ez azt jelenti, hogy aktuális a monília elleni védekezés beiktatása a permetezési fordulóba.

Szőlő ültetvényekben a lisztharmat- és a peronoszpóra-fertőzéshez kedvezőbb időjárás kellene, így most a növények növekedése is igen heterogén, és ez jellemző a virágzásra is. Ahol volt csapadék, ott már a szürkepenészes rothadás fürtkezdeményeken való megjelenése is lehetségessé válik. Az amerikai szőlőkabóca lárvák kelése az egész országban tömeges és folyamatos. A lárvák most az alsó levelek 60-70%-án találhatók, zömmel L1-L2 lárvastádiumban vannak. A levelek fertőzöttsége 1-3 lárva/levél. A tarka szőlőmoly rajzása most szünetel.

Rajzik viszont a selyemfényű puszpángmoly és a boróka tarka díszbogár, a dísznövény kertészek és kerttulajdonosok bánatára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?