Lecsapott a hatóság: veszélyes növénycsempész-hálózatot számoltak fel

Lecsapott a hatóság: veszélyes növénycsempész-hálózatot számoltak fel

MTI
Több ezer sziklakaktuszt foglaltak le texasi rendőrök attól a csempészhálózattól, amelyet az amerikai-mexikói határon számoltak fel. A növénynek a vaddisznók mellett az ember a legnagyobb ellensége.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kövirózsához hasonlító, élő sziklának is nevezett sziklakatusz (Ariocarpus fissuratus) a texasi Big Ben Nemzeti Park sivár síkságain nő leginkább. Nem tipikus kaktuszok. Egyáltalán nincsenek tüskéik, ők a kaktuszok teddy mackója, oly puhák és bársonyosak, idézte Karen Little botanikust a The Observer című vasárnapi brit lap online kiadása.

Ezeknek a katuszoknak több évtizedre van szükségük ahhoz, hogy kifejlett példánnyá nőjenek, vadon nagyon sérülékenyek, mivel a vaddisznók megeszik a gyökereiket. De most egy még veszélyesebb ragadozó leselkedik utánuk. A legnagyobb veszélyt az ember jelenti rájuk, tette hozzá Karen Little.

Az Ariocarpus nemzetséghez tartozó növény a gyűjtők által igen kedvelt faj Európában és Ázsiában, és ezért vonzza a szervezett bűnbandákat, mondta Phillip Land, az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat titkos ügynöke, aki a Big Ben sziklás sivatai területeiért felel. A titkos ügynök és "kaktuszrendőrei" a ritka növény mintegy négyezer példányát foglalták le a csempészektől. Ez igen csekély mennyiség, figyelembe véve, hogy évente több tízezer kaktuszt tépnek ki élőhelyéről.

A növénynek hallucinációt előidéző képességet tulajdonítanak, ezért tartják értékesnek, de a kertészek és kaktuszgyűjtők körében is nagy a kereslet iránta. Ezek az emberek veszélyeztetik a kihalás szélén álló fajokat és megölik a helyi ökoszisztémákat

- hangoztatta Philip Land.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?