Most nem szabad megállni a földeken: marad a kellemes, nyárias idő

Most nem szabad megállni a földeken: marad a kellemes, nyárias idő

met.hu
Egyre melegebb, többnyire száraz, igazán jó érlelő idő vár ránk a folytatásban. Ráadásul a talaj is megázott a hét elején az ország döntő részén, mely a már elvetett repcének teremt ideális feltételeket a csírázáshoz. Ahol pedig még nem került a mag a talajba, ott igazán jó magágyat lehet készíteni, olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) agrometeorológiai előrejelzésében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt egy hét során gyakorlatilag egy csapadékhullám vonult át az országon egy hullámzó frontrendszer hatására. Bár a múlt hét végén a Dunántúlon, elsősorban északnyugaton, északon már kialakult egy-két zivatarrendszer, mely néhol jelentős károkat is okozott, írta meg a met.hu. A jelentős, országos csapadék hétfőre, keddre érkezett meg. Összességében többnyire 10 és 30 mm között alakult a lehullott eső mennyisége, de a Duna-Tisza közének déli részén ennél kevesebb, északnyugaton pedig ettől több hullott. A talaj fölső 50 cm-es rétegének nedvességtartalma a hét végére sokfelé 50, helyenként már 40% alá csökkent, így kifejezetten jól jött a kiadós csapadék. Ennek hatására a felszín közeli 20 cm-es réteg a Dunántúlon és az ország északi részén feltöltődött, az Alföldön maradtak szárazabb területek.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A hétvégén a magasban erős déli áramlással az említett frontrendszer előoldalán, forró, száraz levegő érkezett fölénk. Már szombaton is országszerte 30 fok fölött alakultak a maximumok, vasárnap pedig, az idei nyár legmelegebb napján, az Alföld déli részén többfelé a 37 fokot is meghaladta a kora délutáni hőmérséklet. A forró, száraz időben sokfelé alakult ki légköri aszály a kora délutáni órákban. A 10-15 fokkal hűvösebb levegő hétfőre, keddre érkezett meg az országba. A felhőzet csökkenésével és a szél gyengülésével csütörtökre helyenként már 10 fok alá csökkent reggelre a hőmérséklet, és az ősz egyértelmű jeleként már nagyobb ködfoltok is megjelentek.

Augusztusban összességében az átlagosnál 1-2 fokkal melegebb időjárás volt a jellemző hazánkban. Komolyabb hőhullám csak a hó legvégén fordult elő. A csapadék mennyiségében nagy különbségek alakultak ki az egyes országrészek között. Többnyire 50-110 mm közötti mennyiség esett a hónap során, de lokálisan nyugaton, délnyugaton és északon 120-200 mm közötti csapadékösszegek is előfordulnak. Ugyanakkor az Alföld középső és keleti tájain helyenként 30 mm sem esett. A sokévi átlagtól vett eltérés is rendkívül mozaikos képet mutat.
A nyár egészét tekintve az átlagosnál kissé melegebb, és a legtöbb helyen jóval csapadékosabb három hónap áll mögöttünk. Az ország keleti felén és délnyugati tájain esett nagyobb mennyiség, míg északnyugaton, és foltokban a Dunántúl keleti és déli részén a sokévi átlagnál kevesebb hullott.

A kukorica és a napraforgó az érés fázisában járnak, előbbi a viaszérés, utóbbi a citromérés és a növényszáradás fenológiai fázisában. A keleti tájakon, ahol az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, az állományok gyönyörűek, a növények megkapták a virágzásra, valamint a szem- és magképződésre is a csapadékot, így igazán jó termésben lehet bízni. A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein időszakos vízborítás károsította a növényeket. A dunántúli területekre a nyár második felében érkezett a több csapadék, a szemfejlődés időszakára, de a korábbi csapadékhiány utólag már nem pótolható. A napraforgónak már nem használt a héten lehullott csapadék, azonban a kukorica még örült neki. A meleg időjárás kedvező volt a most érő gyümölcsök számára a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulásához, bár a hét végi forróság már többfelé napégést is okozott, a zivatarokkal érkező sokfelé viharos szélnek pedig erős gyümölcshullás lett a következménye. A megfelelő talajmunkák után jó magágyba kerülhet a repcemag, a már elvetett növény pedig a csírázáshoz szükséges esőt is megkapta.

A folytatásban jellemzően száraz levegő alakítja időjárásunkat, legfeljebb vasárnap és hétfőn alakulhatnak ki elszórtan záporok, zivatarok, főleg az északnyugati országrészben. Területi átlagban az ország döntő részén nem várható számottevő csapadék a következő 6-8 nap során. Erős szélre nagy területen hétfőn és kedden kell számítani, a többi napon csak napközben élénkül meg a légmozgás. A hét végére 25-30 fokig erősödik a nappali felmelegedés, majd a jövő hét első felében pár fokot csökken a hőmérséklet. A derült, szélcsendes éjszakákon helyenként 10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Sokat fog sütni a nap, mely a meleg idővel párosulva jól segíti majd az érést, és a mezőgazdasági munkákat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03