Kampányba kezdtek a növénynemesítő vállalkozások: komoly változásokat akarnak

Kampányt indít a Bayer a génszerkesztéssel kapcsolatos európai szabályozás megváltoztatásáért. A vállalat növénytudományi ágazatának elnöke erről egy, a mezőgazdaság jövőjével foglalkozó online konferencián beszélt.

Nagy bejelentést tett Liam Condon, a Bayer növénytudományi ágazatának igazgatója a Bayer Future of Farming című online konferencián: a vállalat mostantól nagyon aktívan fog fellépni annak érdekében, hogy Európa megváltoztassa a génszerkesztésre vonatkozó szabályozását, írta meg a Farmers Guardian. Liam Condon elmondta, hogy a Bayer azon az állásponton van, hogy a szabályozásnak fel kellene zárkóznia a már létező technológiához, és lehetővé kellene tennie ennek alkalmazását, nemcsak az európaiak, de a világ minden táján élők javára, akik Európától várják a jogi kereteket.

A szakember beszédében a génszerkesztést és a CRISPR technológiát lenyűgöző áttörésnek nevezte, amely fenntarthatóbbá tudná tenni a mezőgazdaságot. A probléma azonban az európai szabályozási eljárással van, amely ugyanúgy közelíti meg a génszerkesztést, mint a "régi" transzgenikus GMO-kat. Azaz nem lehet az európai viszonyoknak megfelelő növényeket létrehozni, mivel egyszerűen túl drága lenne végigvinni azokat a teszteket és kísérleteket, amelyeket a jelenlegi szabályozás előír.

Liam Condon elmondta, hogy a növénynemesítéssel foglalkozó kis- és nagyvállalatok is egy szövetségbe tömörültek annak érdekében, hogy a génszerkesztés mellett kampányoljanak. Ahogy a Bayer szakembere fogalmazott, Európa elszalasztotta a transzgenikus génmódosítási technológia nyújtotta előnyöket, a génszerkesztés alkalmazásának lehetőségét viszont nem kellene elengednie.

Számos országot állítanak komoly kihívások elé az aszályok és az áradások, elég csak Afrikára és Ázsiára gondolni. Ha Európa továbbra is akadályokat gördít a génszerkesztés alkalmazása elé, ez a technológia valószínűleg Afrikában se fog továbbfejlődni, pedig ott igen nagy szükség lenne rá. Ebben a kérdésben szélesebb körű társadalmi vitára lenne szükség

- jelentette ki Liam Condon.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?