Kampányba kezdtek a növénynemesítő vállalkozások: komoly változásokat akarnak

Kampányba kezdtek a növénynemesítő vállalkozások: komoly változásokat akarnak

Kampányt indít a Bayer a génszerkesztéssel kapcsolatos európai szabályozás megváltoztatásáért. A vállalat növénytudományi ágazatának elnöke erről egy, a mezőgazdaság jövőjével foglalkozó online konferencián beszélt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy bejelentést tett Liam Condon, a Bayer növénytudományi ágazatának igazgatója a Bayer Future of Farming című online konferencián: a vállalat mostantól nagyon aktívan fog fellépni annak érdekében, hogy Európa megváltoztassa a génszerkesztésre vonatkozó szabályozását, írta meg a Farmers Guardian. Liam Condon elmondta, hogy a Bayer azon az állásponton van, hogy a szabályozásnak fel kellene zárkóznia a már létező technológiához, és lehetővé kellene tennie ennek alkalmazását, nemcsak az európaiak, de a világ minden táján élők javára, akik Európától várják a jogi kereteket.

A szakember beszédében a génszerkesztést és a CRISPR technológiát lenyűgöző áttörésnek nevezte, amely fenntarthatóbbá tudná tenni a mezőgazdaságot. A probléma azonban az európai szabályozási eljárással van, amely ugyanúgy közelíti meg a génszerkesztést, mint a "régi" transzgenikus GMO-kat. Azaz nem lehet az európai viszonyoknak megfelelő növényeket létrehozni, mivel egyszerűen túl drága lenne végigvinni azokat a teszteket és kísérleteket, amelyeket a jelenlegi szabályozás előír.

Liam Condon elmondta, hogy a növénynemesítéssel foglalkozó kis- és nagyvállalatok is egy szövetségbe tömörültek annak érdekében, hogy a génszerkesztés mellett kampányoljanak. Ahogy a Bayer szakembere fogalmazott, Európa elszalasztotta a transzgenikus génmódosítási technológia nyújtotta előnyöket, a génszerkesztés alkalmazásának lehetőségét viszont nem kellene elengednie.

Számos országot állítanak komoly kihívások elé az aszályok és az áradások, elég csak Afrikára és Ázsiára gondolni. Ha Európa továbbra is akadályokat gördít a génszerkesztés alkalmazása elé, ez a technológia valószínűleg Afrikában se fog továbbfejlődni, pedig ott igen nagy szükség lenne rá. Ebben a kérdésben szélesebb körű társadalmi vitára lenne szükség

- jelentette ki Liam Condon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Most dől el, mi GMO és mi nem az
Fenntarthatóság

Most dől el, mi GMO és mi nem az

Az EU-ban zajló vita az új géntechnológiák használatáról nyáron tovább folytatódott a Bizottság új tervezetével.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03