Elindult a verseny: ezek közül a növények közül az egyik az Év fája lesz 2021-ben

Elindult a verseny: ezek közül a növények közül az egyik az Év fája lesz 2021-ben

agrarszektor.hu
Megkezdődött a szavazás a 2021-es Év fája versenyen. Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája kuratórium immáron nyolcadik alkalommal tették lehetővé a szavazást. Ezúttal a kecskefűz, a fehér nyár és a lisztes berkenye közül kerülhet ki a következő év fafaja.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013 óta minden évben, így idén már nyolcadik alkalommal teszi lehetővé, hogy az egyesület által működtetett weboldalon, az Év fája tematikus honlapon keresztül szavazzanak a következő év fafajára az erdész szakemberek és minden érdeklődő, akit érdekel az erdők és a fák világa, tudhattuk meg az OEE közleményéből.

A hazai fafajokra figyelmet felhívó mozgalom a most induló Év fája szavazással a 2021-es esztendő fafaját választja meg a szavazásban résztvevők segítségével. A szavazásra még két hét áll a rendelkezésre, 2020. november 22-ig lehet az alább részletezett fafajokból választani. A szavazásra a fenti linken nyílik lehetőség minden egyéni felhasználó részére egyszeri alkalommal. Ugyanezen a felületen tekinthető meg a szavazás naprakész állása is. Idén a kecskefűz, a fehér nyár és a lisztes berkenye közül lehet választani.

A kecskefűzről(Salix caprea) azt kell tudni, hogy a húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei azonban ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették. Ez az egyetlen olyan magyar fűzfaj, ami nem kizárólag vízpartokon, vizes élőhelyeken fordul elő.

A fehér nyár(Populus alba) az alföldi területek tájkép-meghatározó fafaja, tág tűrőképessége folytán többféle élőhelyen megjelenik. Kiváló gyökérsarj-képzése következtében a változó klímában és a kiszárított termőhelyeken is helyben megtartható.

A lisztes berkenye(Sorbus aria) a magyar középhegységek sziklás termőhelyeinek ritka vadgyümölcs faja, amely nagy alakváltozatosságot mutat, és gyakran kereszteződik más berkenyékkel. Virágait sok rovar látogatja, termését a madarak fogyasztják. Ritka, de ökológiai jelentősége miatt természetes erdeinkben fontos faj.

A szavazás online rendszerébe a szervezők biztonsági alkalmazásokat is beépítettek, ezért arra kérik a szavazókat, hogy tartsák be az internetes szavazások "fair play" íratlan és az IT biztonság írott szabályait. Az érvénytelen szavazatokat törölni fogják.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?