Elindult a nagy szavazás: közülük fog kikerülni a 2023-as Év hala

agrarszektor.hu
A több mint tízéves hagyományt követve ez évben is közönségszavazás dönti el, hogy melyik magyar halfaj legyen 2023-ban az év hala. A Magyar Haltani Társaság akciójának célja őshonos halaink népszerűsítése. A következő évi győztes a lápi póc, a sügér és a selymes durbincs közül fog kikerülni.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A Magyar Haltani Társaság 2023-as évre is meghirdette az Év hala versenyt. Amint a társaság közleményéből is kiderült, a verseny célja a magyar halak népszerűsítése. Mint írták, a jelölési elveknek megfelelően mindhárom jelölt faj őshonos Magyarország vizeiben, továbbá van köztük védett és fogható faj is. A szavazatok leadására 2022. december 31-én déli 12 óráig van lehetőség a Társaság honlapján.

Az első jelölt a lápi póc. Apró termetű, zömök, bennszülött halfaj, amely úszósugarait egymástól függetlenül képes mozgatni, ezért kapta a "kutyahal" elnevezést. Barnás színezetét az oldalvonala helyén lévő aranysárga csík díszíti. Egykor tömeges állományai mára elszigetelten, holtmedrekben, lápokban, kisméretű állóvizekben és vízfolyásokban vannak jelen. Fokozottan védett, eszmei értéke példányonként 250 ezer forint.

A második jelölt a sügér. Testhossza ritkán éri el a 30 centit, feje a testéhez képest nagy. Egyik legfontosabb ismertetőjegye az első hátúszó végén megfigyelhető fekete folt. Kis folyók alsó, róla elnevezett sügérzónájában, valamint a nagyobb vízfolyások nyugodtabb vizeiben él, de megtalálható a mélyebb, növényekkel benőtt kis állóvizek, holtmedrek parti zónájában is. Sporthorgászati értéke az évek során felértékelődött, íze a süllével vetekszik.

A harmadik jelölt pedig a szintén kis termetű selymes durbincs. Egyedi ismertetőjegye oldalának hosszanti csíkozottsága. Áramláskedvelő halfaj, leggyakrabban a közepes és nagyobb folyók domb- és síkvidéki szakaszain lehet találkozni vele. Közvetlen gazdasági jelentősége nincs, ugyanakkor védett fajnak számít, eszmei értéke példányonként 10 ezer forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?