Elindult a nagy szavazás: közülük fog kikerülni a 2023-as Év hala

Elindult a nagy szavazás: közülük fog kikerülni a 2023-as Év hala

agrarszektor.hu
A több mint tízéves hagyományt követve ez évben is közönségszavazás dönti el, hogy melyik magyar halfaj legyen 2023-ban az év hala. A Magyar Haltani Társaság akciójának célja őshonos halaink népszerűsítése. A következő évi győztes a lápi póc, a sügér és a selymes durbincs közül fog kikerülni.

A Magyar Haltani Társaság 2023-as évre is meghirdette az Év hala versenyt. Amint a társaság közleményéből is kiderült, a verseny célja a magyar halak népszerűsítése. Mint írták, a jelölési elveknek megfelelően mindhárom jelölt faj őshonos Magyarország vizeiben, továbbá van köztük védett és fogható faj is. A szavazatok leadására 2022. december 31-én déli 12 óráig van lehetőség a Társaság honlapján.

Az első jelölt a lápi póc. Apró termetű, zömök, bennszülött halfaj, amely úszósugarait egymástól függetlenül képes mozgatni, ezért kapta a "kutyahal" elnevezést. Barnás színezetét az oldalvonala helyén lévő aranysárga csík díszíti. Egykor tömeges állományai mára elszigetelten, holtmedrekben, lápokban, kisméretű állóvizekben és vízfolyásokban vannak jelen. Fokozottan védett, eszmei értéke példányonként 250 ezer forint.

A második jelölt a sügér. Testhossza ritkán éri el a 30 centit, feje a testéhez képest nagy. Egyik legfontosabb ismertetőjegye az első hátúszó végén megfigyelhető fekete folt. Kis folyók alsó, róla elnevezett sügérzónájában, valamint a nagyobb vízfolyások nyugodtabb vizeiben él, de megtalálható a mélyebb, növényekkel benőtt kis állóvizek, holtmedrek parti zónájában is. Sporthorgászati értéke az évek során felértékelődött, íze a süllével vetekszik.

A harmadik jelölt pedig a szintén kis termetű selymes durbincs. Egyedi ismertetőjegye oldalának hosszanti csíkozottsága. Áramláskedvelő halfaj, leggyakrabban a közepes és nagyobb folyók domb- és síkvidéki szakaszain lehet találkozni vele. Közvetlen gazdasági jelentősége nincs, ugyanakkor védett fajnak számít, eszmei értéke példányonként 10 ezer forint.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?