Megdöbbentő eredményre jutottak a kutatók a lombos növényekkel kapcsolatban

agrarszektor.hu
Habár a korábbi modellek azzal számoltak, hogy mivel az őszök is egyre melegebbek, a lombos növények növekedési időszakainak vége is kitolódik a tél felé, egy friss kutatás eredményei szembemennek az eddigi konszenzussal. A tudósok ugyanis rámutattak arra, hogy a globális felmelegedés miatt hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A klímaváltozás Európában a lombos növények egyre hosszabb növekedési időszakait vonta maga után, manapság az első levelek mintegy két héttel korábban jelennek meg a fákon tavasszal, mint száz évvel ezelőtt - írja a CNN-re hivatkozva a HVG. Korábbi modellek azzal számoltak, hogy mivel az őszök is egyre melegebbek, a növekedési időszakok vége is kitolódik a tél felé. Egy új kutatás eredménye szerint azonban ennek az ellenkezője igaz: a felmelegedés miatt hamarabb veszítik el lombkoronájukat a fák, de eddig csak néhány napot rövidült a zöldellés. Mindez azért is fontos, mert a fák csak addig kötik meg a légköri szén-dioxidot, amíg fotoszintetizálnak, vagyis amíg leveleik vannak. 

A kutatók arra is rámutattak, hogy a növényeknek is van "étvágyuk": ha hamarabb telítődnek szén-dioxiddal, hamarabb is "laknak jól", és elhullajtják leveleiket. Ami pedig azért lényeges, mert ezek szerint nem lehet bármennyi üvegházgáz megkötését "rásózni" a fákra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?