Meglepő felfedezés látott napvilágot a fákról: ezt még te sem gondoltad volna

Meglepő felfedezés látott napvilágot a fákról: ezt még te sem gondoltad volna

MTI
Világszerte mintegy 9200 fafaj várhat még a felfedezésre - állítja egy nemzetközi kutatócsoport a PNAS tudományos folyóiratban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tudomány jelenleg 64 100 fafajt ismer, a még leírásra váró fajok aránya a tapasztalatok szerint 14 százalékra tehető, ebből következtettek a még ismeretlen fafajok számára a tudósok. Szerintük egészen biztosan vannak köztük olyan igazi ritkaságok, amelyek a klímaváltozás nyomán kipusztulhatnak, még mielőtt megismernénk őket.

A Jingjing Liang, az amerikai Purdue Egyetem (Indiana állam) kutatója által vezetett tudóscsoport az egész földkerekséget felölelő feljegyzéseket vizsgálta meg, amelyekben számtalan fafaj 38 millió példányát írják le. Az adatok tanulmányozásából arra a következtetésre jutottak, hogy a Földön összesen 73 ezer fafaj létezhet, 14 százalékkal több, mint amennyit ma ismerünk. A biológusok előtt még ismeretlen fafajok legnagyobb hányada, 43 százaléka Dél-Amerikában él, főleg az esőerdőkben, de 2200-féle még nem tanulmányozott fafaj létezhet Európában és Ázsiában is - írják a kutatók hétfőn publikált tanulmányukban.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03