Itt a kertészek novemberi feladatlistája: ezeket a munkákat most kell elvégezned

Itt a kertészek novemberi feladatlistája: ezeket a munkákat most kell elvégezned

agrarszektor.hu
November az ősz utolsó hónapja, egyre hűvösebb az idő és a borongós, szürke, esős napok válnak hangsúlyosabbá a rövidülő napsütéses órákkal szemben. Itt az ideje rákapcsolnunk, és jól megtámogatnunk növényeinket, hogy könnyedén átvészeljék a telet, tavasszal pedig újult erővel bontsanak szirmot, növekedjenek. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

1. Cserepes és kaspós növények

Ha vannak cserépben, kaspóban nevelt növényeink, amik átvészelik a telet, érdemes a kaspók alá néhány téglát tenni, hogy a felesleges víz ne álljon meg a növény alatt. Azokat a növényeket, amik nem bírják a fagyot fokozatosan szedjük fel. Ha még nem költöztettük be a szobanövényeket a lakásba, akkor ez az utolsó utáni pillanat, amikor még gond nélkül megtehetjük, tekintettel az enyhe októberi időjárásra - írja a HelloVidék.

A trópusi szobanövények helye már odabent van. Mivel nem voltak még kemény fagyok, talán még nem késtünk el ezzel, bár jövőre időzitsük inkább októberre ezt a feladatot, biztos, ami biztos.A többi dézsás növény még maradhat. Figyeljük az időjárás-jelentést, de ne feledjük, egy enyhe éjszakai fagy nem mindig árt, sőt ellenállóbbá teszi növényeinket, és elpusztítja kártevőiket. A hibiszkuszok ezzel szemben már 10 fok alatt lehullajtják leveleiket, vagy komolyabb kárt szenvednek!

2. Falevelek és komposztálás

Az ősz egyik legfontosabb feladata a folyamatosan hulló levelek összegyűjtése. Az összegyűjtött avart azonban semmiképp ne égessük el, hanem komposztáljuk!

EZ IS ÉRDEKELHET

3. A fák és a cserjék hónapja

Itt az ideje, hogy megmetsszük a lombhullató fákat és cserjéket - valamint a gyümölcsfákat és bokrokat is. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy legyen elég mulcs a megmetszett fák és cserjék alatt. Ha friss csemetéket akarunk ültetni, akkor még nem késtünk el. Arra viszont ügyelni kell, hogy az elültetett fa- vagy cserjecsemetéket karózzuk ki és szórjunk mulcsot közvetlenül a tövek köré. Mivel az idő eddig enyhe volt, néhány faültetést is bátran megejthetünk novemberben, különösen, mivel a legtöbb honos fánkat lombhullatás után a gajánlott elültetni a szakértők szerint. 

4. A veteményeskertben is akad tennivaló

Ha már betakarítottunk mindent, most kell felásnunk a veteményeskertet. Ahol viszont tavaszi szüretelésre vetettünk, ott érdemes fóliaalagúttal vagy fenyőgallytakarással védeni az ágyásokat. Novemberben vethetünk még vöröshagymát és zöldborsót, téli salátát, spenótot esetleg répát, de még fokhagymát is.

5. Virághagymák gondozása

Az őszi kerti munkálatok egyike a nyári, őszi virágzású hagymások felszedése is. Például, mielőtt teljesen elhalna a föld feletti része, még a fagyok beállta előtt, szedd fel a kardvirág és a dália gumókat. A gumók fölött egy kis szárat hagyva vágd le az elfáradt hajtásokat, rázd le róluk a földet. Három hétre helyezd a hagymákat meleg, száraz, szellős helyre. Ezalatt a kardvirág nyáron fejlődött új hagymagumói kitörnek, ezeket tedd papírzacskóba, vagy vászonzsákba vidd őket, száraz, hűvös (fagypont feletti), sötét helyre pl. pincébe. A régieket dobd el. A fiókhagymákat is elteheted. A dáliagumókat tárolhatod ültetőedényben is, fűrészporban vagy száraz homokban, amit a pincébe viszel.

6. A virágoskert

A virágoskertben bőven akad dolgunk novemberben. Távolítsuk el a rózsák lehullott leveleit, nem csak a rozsdával vagy egyéb betegséggel fertőzötteket. Ezzel csökkenthetjük a kockázatát annak, hogy a következő évben is fertőzöttek legyenek a rózsák. Elérkezett az idő, hogy felszámoljuk azokat a virágos növényeket, melyek nem bírják a téli fagyokat. Ilyen virág péládul a dália, kánna, gladiólusz, gumós begónia. A felszedett növények gumóit jó levegőző ládába gyűjtsük be és így tároljuk a tél folyamán.

7. Kerti szerszámok előkészítése

Tisztítsuk meg a kerti szerszámokat: Itt az ideje megtisztítani és kiélesíteni a kerti szerszámokat. A hidegebb hónapokban valószínűleg nem lesz rájuk szükség, de akkor vehetjük elő tavasszal a régi állapotukban őket, ha ősszel megtettük ezt a lépést.

8. Kisállatok, madarak a kertben

A madarak etetését ugyan még nem kell elkezdenünk, de már most felkészülhetünk, és beszerezhetjük a madáretető és madárodú építéséhez szükséges alapanyagokat, a madáreleséget, valamint itatót, mert télen is fontos lesz, hogy elegendő vízhez jussanak az állatok. A tél nekik is nagy kihívás, ezért érdemes megerősítenünk, kibélelnünk a kutyaólat és a kint sok időt töltő macskák menedékét. Arra is figyeljünk, nehogy kárt okozzunk az avarkupacokba befészkelt sünikben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?