Meglett a sok eső eredménye: így néznek most ki a szántóföldek Magyarországon

Meglett a sok eső eredménye: így néznek most ki a szántóföldek Magyarországon

agrarszektor.hu
Bár a december télies időjárással kezdődött, a folytatásban megenyhült az idő, és többfelé fagymentes, de csapadékos hét áll mögöttünk. Így a száraz november után most folytatódott a talajok őszi-téli feltöltődése. Az előttünk álló héten is marad az átlagosnál enyhébb időjárás, de jelentősebb csapadék a jövő hét közepéig nem valószínű.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A múlt hét második felében csütörtökön a Dunántúlon többfelé esett, a nyugati, délnyugati határszélen némi hó is hullott - írja a met.hu. Péntektől országszerte szárazra és egyre enyhébbre fordult az idő. Megszűntek a múlt hét első felében még jellemző éjszakai fagyok, és a hétvégére kimondottan tavasziassá vált időjárásunk, napközben 10 fok fölötti, délkeleten 15 fok fölötti hőmérsékletekkel, sok napsütéssel. Vasárnap este délnyugat felől mediterrán ciklon érkezett, így hétfőn többnyire felhős, a keleti országrészben esős idő volt jellemző. A hőmérséklet bár több fokkal visszaesett, de így is fagypont fölött maradt reggelente is. Kedd estétől újabb mediterrán ciklon okozott csapadékot, és bár szerdán északkeleten még több órára kisütött a nap, a Dunántúlon már esős idő volt jellemző. Így csütörtök reggelig a mögöttünk álló egy hétben az ország nagy részén 15 és 30 mm közötti csapadék hullott. Ennél kevesebb a Tiszántúl északi részén esett, ahol alig volt eső, a nyugati, délnyugati határszélen viszont 35-40 mm-t mértek. A talajok felszíne az ország nagy részén igen sárossá vált, főként az északi országrészben vízzel borított foltokat is látni. A felső fél méteres réteg is sokfelé telített, az ennél mélyebb rétegekbe azonban az Alföldön valamint a Dunántúl déli és keleti tájain még tud nedvességet felvenni a talaj. 

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az őszi vetések általában jó állapotban vannak, az enyhe, esős időben tovább fejlődtek. A repcére többnyire 6-8 leveles, míg a kalászosokra 1-3 leveles, sűrű állományok a jellemzők.

Az előttünk álló egy hétben is folytatódik az ilyenkor megszokottnál enyhébb időjárás. Vasárnapig gyakran lesz erősen felhős az ég, és többfelé kell párás, ködös időre számítani. Számottevő csapadék nem valószínű, de szitálás, pénteken keleten gyenge eső előfordulhat. Vasárnap a legtöbb helyen megszűnik a köd, a Dunántúlon szakadozottabbá válik a felhőzet, főként a nap első felében azonban többfelé előfordulhat gyenge eső. A jövő hét első napján még nagyobb területeken kisüthet a nap, a derült tájakon azonban hajnalban fagypont alá csökken a hőmérséklet, viszont napközben 5 fok fölé melegszik a levegő. Ezzel szemben a tartósan borult, párás, ködös területeken alig lesz napi hőingás, kevéssel 0 fok fölötti hőmérsékletek lesznek jellemzőek. Kedden sokfelé marad napközben is rétegfelhős, párás az idő, majd a hét közepén főként a Dunántúlon és a Tiszántúlon szakadozhat fel a felhőzet, és süthet ki a nap, míg máshol marad az egyhangú, szürke idő, néhol szitálással. A szél megélénkülésére főként a Kisalföld térségében lehet számítani vasárnap és kedden, ott szikkadhatnak némiképp a sáros talajok.    

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?