Mi lesz veled, génszerkesztés? Nyílt levet írtak a civilek a Bizottság alelnökének

agrarszektor.hu
2021. március 30-án 162 civil társadalmi, gazdálkodói és üzleti szervezet írta alá azt a nyílt levelet, melyben az Európai Bizottság alelnökét, Frans Timmermans-t, arra kérik biztosítsa, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított összes szervezetet továbbra is a meglévő GMO-normák szerint szabályozzák - az elővigyázatosság elvének betartása, a magas szintű biztonság, valamint a gazdák és a fogyasztók választási szabadságának megőrzése érdekében, azt illetően, hogy mit termesztenek és mit esznek.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A felhívás azért jött létre, mert a Bizottság várhatóan április végén ismerteti véleményét az "új génszerkesztési technikákkal" kapcsolatban, mely az EU Miniszterek Tanácsa által indított házon belüli tanulmányon alapszik. Amióta az Európai Bíróság 2018-ban kimondta, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított szervezeteket az EU hatályos GMO-törvényei szerint kell szabályozni, a biotechnológiai iparág intenzív lobbi-tevékenységet folytat a jogszabály enyhítése érdekében.

Eric Gall, az IFOAM Organics Europe policy szakértője szerint nincs tudományos vagy jogi indok arra, hogy az új génszerkesztési technikákat mentesítsék a kockázatértékelés, a nyomon követhetőség és a címkézés jelenlegi szabályai alól. A génszerkesztési technológiák növényeken és állatokon történő alkalmazásának, valamint a környezetbe és az élelmiszerláncba történő kibocsátásának messzemenő hatása lehet, és azt továbbra is szabályozni kell.

Használatuk átláthatóságának továbbra is érvényben kell maradnia az élelmiszer-termelési lánc egészén. Ezen technológiák szabályozásának gyengítése ellentmond az EU Zöld-Megállapodás, a Termőföldtől az asztalig és a Biodiverzitás stratégiák alapvető céljainak

- tette hozzá Eric Gall.

Magyarországon öt szervezet, köztük az ÖMKi is aláírta a levelet:

  • Biodinamikus Közhasznú Egyesület
  • Fenntarthatóság Felé Egyesület
  • Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - ÖMKi
  • Közép-magyarországi Zöld Kör
  • Magyar Természetvédők Szövetsége

Az angol nyelvű teljes levél ezen az linken érhető el. A kapcsolódó angol nyelvű közlemény pedig itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?