Semmire nem volt elég az eső: óriási a szárazság, szenved a kukorica és a napraforgó

Semmire nem volt elég az eső: óriási a szárazság, szenved a kukorica és a napraforgó

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok heves zivatarai az ország középső és északi részén többfelé hozták meg a régóta várt csapadékot. Bár helyenként károkozó szélvihar, jég és felhőszakadás is előfordult, és a javában zajló aratást is hátráltatta, a csapadékra hatalmas szükség volt. Viszont nagy területek maradtak ki az esőből, miközben a napraforgó és kukorica táblák tovább szenvednek. Ma északkeleten, majd csütörtöktől ismét sokfelé várhatók záporok, zivatarok, van remény a csapadékhiány mérséklődésére.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt héten hétfőn délnyugaton hullott kevés eső az országban, ezt követően pedig csak pénteken érkezett újabb csapadék - írja a met.hu. Akkor az ország középső részein, míg vasárnap az északi országrészben fordultak elő heves záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadással, jéggel. A péntektől lehullott csapadék mennyisége többfelé meghaladta a 20-30 mm-t is, sőt 60-80 mm is előfordult. Ugyanakkor nagy területek maradtak ezúttal is szárazon. Az elmúlt 30 és 90 nap során országszerte hatalmas csapadékhiány halmozódott föl. Az utóbbi napok csapadékából kimaradt tájakon a talajoknak már a felső egy méteres rétege is igen száraz, a növények számára hasznosítható víztartalomnak mindössze 30-40%-át tartalmazza. Ugyanakkor északon és a középső országrészben sokfelé átnedvesedett a talajok felszín közeli rétege, és ahol 20 mm-nél nagyobb mennyiség esett, ott jutott a nedvességből a 20-50 cm közötti talajrétegbe is. Az előző hét hozta meg az idei nyár második hőhullámát, mely csütörtökön tetőzött. A hőmérséklet csúcsértéke akkor 33 és 39 Celsius fok között alakult. A pénteki hidegfront hozott pár fokos enyhülést.

A kalászosok és a repce aratása zajlik, a déli országrészben már nagyrészt végeztek is a munkákkal. Békés megyei termelők arról számoltak be, hogy őszi árpából 7, míg búzából 8 t/ha fölötti termésátlagok is születtek. A júniusi szárazság miatt pedig a szemek rövidebbek, kisebbek lettek. A napraforgó egyre többfelé virágzik az országban. A szárazság miatt rendkívül vegyesek az állományok, táblán belül is nagy különbségek vannak. Jelentősen lemaradt, gyengén fejlett állományok is láthatók, a keleti országrészben helyenként combig érő, megöregedett táblák is vannak.Hasonlóan szenved sokfelé a kukorica is a csapadékhiánytól, itt még nagyobbak a különbségek, sokfelé furulyáznak a levelek. Egyébként északon még csak helyenként, az Alföldön már sokfelé a címerhányás fenológiai fázisában jár a növény. A Tiszántúlon látni derékig érő, címeres táblákat is. Ahol az elmúlt napokban esett legalább 20 mm csapadék, arrafelé fellélegeztek a növények és a gazdák, de további kiadós csapadékra lenne szükség. A növények az eddig elszenvedett lemaradást sokfelé már nem fogják tudni bepótolni.

Az előttünk álló 6-8 nap során folytatódik a zivataros időjárás, bár kedden átmenetileg egyáltalán nem várható csapadék, és szerdán is csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok. A jelenlegi számítások szerint csütörtöktől nő meg a csapadék esélye egészen a hét végéig, viszont a jellege záporos marad. Ez pedig azt is jelenti, hogy az eloszlása ezúttal sem lesz egyenletes, egyes területek akár teljesen ki is maradhatnak. A hét végéig összességében nagyobb területen is hullhat területi átlagban 20-30 mm csapadék. A talaj nedvességtartalma jó eséllyel nőhet a hét végére. A hőmérséklet ismét emelkedik, kedden és szerdán 33-39 fok között lesz a csúcsérték. Ezt követően pár fokot mérséklődik majd a nappali hőség. A levegő páratartalma kedden és szerdán a legmelegebb órákban nagy területen csökkenhet 30% alá, légköri aszályt okozva. A délies szelet kedden és szerdán főleg a Dunántúlon kísérik erős széllökések, de a zivatarok környezetében viharos, károkozó széllökések is előfordulhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?