Megjelentek az aszály jelei a földeken: de már látni, jön-e eső a következő napokban

Megjelentek az aszály jelei a földeken: de már látni, jön-e eső a következő napokban

agrarszektor.hu
A hét első felében újabb hőhullám érte el hazánkat, és a szerda este érkezett hidegfronthoz kapcsolódóan főként a Rába térségében és helyenként a déli országrészben alakultak ki 5 mm-nél több csapadékot adó záporok, zivatarok. Az ország jelentős részén azonban alig, vagy semmi nem esett az elmúlt napokban, és tovább száradnak a talajok. Az aszály jelei egyre többfelé látszanak a kapás növények állományain és a természetes vegetáción is. Az előttünk álló napokban bár mérséklődik a meleg, de a szárazságot számottevően csökkentő áztató csapadék nem valószínű.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hét elején visszatért a forró, az ország nagy részén száraz időjárás - írja a met.hu. Hétfő estétől kedd reggelig az északkeleti országrészben, majd szerdán napközben elszórtan fordultak elő igen kevés csapadékot adó záporok, zivatarok. Szerdán kora este érkezett egy hidegfront, melyhez kötődően komolyabb zivatarok is kialakultak, és végre a már régóta száraz Győr környéki területeken is hullott némi csapadék. A Rába térségében elvonult szupercellából többfelé 10-15 mm esett, majd a Balatontól délre illetve Baranyában kialakult, és jelentősre nőtt zivataros tömbből, amely északkeleti irányba végigvonult az országon, csak kevés helyen hullott 5 mm-t meghaladó mennyiség. A Dunántúl déli, délnyugati és északkeleti részén, de foltokban a keleti országrészben is egyáltalán semmi nem esett. A talajok a legtöbb helyen tovább száradtak, a lehullott csapadék csak a felszín közeli részt nedvesítette át, de a felső fél méteres réteg továbbra is kritikusan száraz, a növények számára hasznosítható vízmennyiségnek csak 25-45%-át tartalmazza, és a fél méternél mélyebb rétegben is folyamatos a nedvességvesztés. A hétvégi átmeneti enyhülést ismét kánikulai meleg napok követték. Országosan a legmelegebb kedden volt, amikor az Alföld nagy részén és a Dunántúlon is többfelé 35 fok fölé emelkedett a legmelegebb órák hőmérséklete, majd szerdán a Dunántúlon már kissé enyhült a forróság, de keleten még kitartott a 35 fok fölötti hőség. Az országos lehűlés csütörtök reggelre érkezett, amikor már mindenütt 20 fok alá, a Dunántúl nyugati felén 12-13 fokig csökkentek a minimum hőmérsékletek.

A nyár első hónapja még a májusihoz hasonló hűvös idővel indult, majd június első hetében megérkezett a nyári időjárás. A hónap első felében még az ilyenkor megszokott értékek körül alakult a hőmérséklet, majd 18-án kezdődött a kánikulai meleg, melyet csak egy átmeneti 2-3 napos enyhébb idő szakított félbe. Így a júniusi átlaghőmérséklet összességében 1-3 fokkal alakult magasabban a sokéves átlagnál. Bár a nyár első hónapja az átlagokat tekintve az egyik legcsapadékosabb hazánkban, az idén csak igen kevés csapadék esett, jellemzően záporok, zivatarok formájában. Medárd napján csak elszórtan fordultak elő záporok, és a népi megfigyelésnek megfelelően az ezt követő időszak is száraznak bizonyult. A havi csapadékösszeg 1! és 53 mm között alakult az országban, ez jellemzően 40-60 mm-rel kevesebb a sokéves átlagnál.

A kalászosok és a repce érése a nagy melegben felgyorsult, az árpa jellemzően már beérett, és a búzatáblák is sárgulnak, az állományok a tejesérés, viaszérés fenológiai fázisában járnak. Ezekre a növényekre a csapadékhiánynak már nincs különösebb hatása, a száraz időben a gombás megbetegedések nem tudnak kialakulni. A napraforgó jellemzően csillagbimbós állapotban van, de egyes helyeken már virágzik. A kukorica is gyorsan fejlődik, 1-3 szárcsomós állapotban jár, de a rosszabb vízháztartású talajokon a száraz időben sajnos már furulyáznak a levelei. Nyári növényeinknek igen nagy szüksége lenne a meleg mellett kiadós csapadékra is. Az érésben lévő gyümölcsöknek kedvezett a száraz idő, a forróság azonban lerövidíti az érés folyamatát, ami károsan hat a termésre. Ugyanígy a szőlő is hamar elvirágzott az idén.

A hét további részében mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított időre van kilátás. Az északkeleti országrészben valószínű a legtöbb csapadék, ott minden nap kialakulhatnak záporok, zivatarok, melyek pénteken és szombaton főként a keleti országrészben lesznek jellemzőek. Vasárnap csak néhol valószínű csapadék, majd hétfőn a Dunántúlon némi eső, keletebbre záporok lehetnek. Keddtől ismét szárazabb napok várhatók. Így a következő egy hét csapadékösszege csak kevés helyen, főként északkeleten, és foltokban a Dunántúlon haladhatja meg az 5 mm-t, ami azt jelenti, hogy a talajok további száradására kell számítani, kismértékű nedvesedés északkeleten lehet. A hőmérséklet a hét eleji értékekhez képest több fokkal visszaesik, a maximumok 30 fok alatt, a minimum értékek 12-17 fok körül várhatók. Vasárnaptól ismét melegedés kezdődik, és egyre nagyobb területen melegszik újra 30 fok fölé a legmelegebb órákban a levegő. A relatív nedvesség értéke is növekszik kissé, napközben 40-50%-os értékek lesznek jellemzők, vasárnap valószínű ennél kissé alacsonyabb páratartalom. Az északnyugati szelet pénteken és szombaton sokfelé kísérik élénk, néhol erős széllökések, a szél mérséklődésére szintén vasárnaptól van kilátás.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?