Óriási bajban a délkeleti országrész: megállíthatatlanul pusztít az aszály a földeken

Óriási bajban a délkeleti országrész: megállíthatatlanul pusztít az aszály a földeken

agrarszektor.hu
A hét elején érkezett hidegfront országszerte felfrissülést hozott, és a front előtti záporok, zivatarok valamint a fronthoz kapcsolódó csapadék a Dunántúlon és az északi országrészben többfelé megöntözték a talajokat. Ezzel szemben az Alföld déli, délkeleti tájain sajnos most sem esett számottevő eső, és arrafelé tovább fokozódik, a már eddig is súlyos aszály. Csapadék a hét további részében csak elszórt záporok formájában fordulhat elő az északi országrészben, ugyanakkor a forróság sem tér vissza, mérsékelten meleg, száraz időre van kilátás.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mögöttünk álló egy hétben, a múlt hét második felében még száraz, meleg időjárás volt a jellemző, majd vasárnap estétől alakultak ki többfelé záporok, zivatarok, melyek északkelet felé haladva az ország északi felén, a Kisalföld kivételével sokfelé adtak több-kevesebb csapadékot - írja a met.hu. Hétfőn este egy igen erős hidegfront érte el hazánkat, melyhez kötődően már a Dunántúlon is sokfelé esett, és a kedd estig lehullott csapadék mennyisége már többfelé meghaladta a 10 mm-t, az Északi-középhegység térségében és a Székesfehérvár - Budapest vonal mentén 20-60 mm-t mérhettünk. A kezdeti záporok, zivatarok után kedden napközben már a régóta nem tapasztalt áztató esők is előfordultak. Az Alföld déli, délkeleti tájain azonban ezúttal sem esett semmi vagy csak jelentéktelen mennyiség, és az elmúlt 30 napban is sokfelé 25 mm alatt alakul a lehullott csapadék, ami mindössze harmada-negyede az átlagos értékeknek. A 30 napos csapadékösszeg az ország jelentős részén szintén hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, csak északon és délnyugaton fordulnak elő pozitív eltérést mutató területek. A talajok felszín közeli rétegének nedvességtartalmában is nagy eltéréseket vannak a lehullott csapadék mennyiségének megfelelően. Míg az Északi-középhegységben és a nyugati határszélen telítettséghez közeli állapotban van a felső 20 centiméteres réteg, de az ország északnyugati felén máshol is megfelelő a vízellátottság. Ezzel szemben az Alföld és a Dunántúl déli, délkeleti tájain nem csak a felszín közeli talajréteg, hanem az alsóbb rétegek vízellátottsága is kritikusan alacsony, a felső fél méteres réteg nedvességtartalma nem éri el a növények számára hasznosítható víztartalom 30%-át sem, sőt Békéscsaba térségében már 20% alá esett ez az érték.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A napraforgó és a kukorica számára most is rendkívül jól jött minden csapadék, ahol esett legalább 5-10 mm. A kukorica számára júliusban és augusztusban is 100-100 mm csapadék lenne az optimális, egy átlagosan csapadékos június után. Ez júliusban az országnak csak igen kis hányadán valósult meg, ráadásul egy nagyon száraz június után még nagyobb mennyiségre lett volna szükség. Az északi országrész kivételével az augusztus is szárazabb az ideális helyzethez képest, a növények sokat szenvednek a vízhiánytól. A napraforgó és a kukorica az érés különböző szakaszában jár. A csapadék eloszlásának és az öntözésbeli különbségek hatására nagy különbségek alakultak ki az országrészek, de akár közeli táblák között is a növények állapotában. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként derékig érő, elöregedett kukorica is van. Miskolc térségében, ahol augusztusban megfelelő mennyiségű csapadék hullott, a napraforgó aránylag jól néz ki, nincs felsülve, szép tányérokat látni. A kukoricánál vegyesebb a kép, van erősebb, szép csöveket hozó, tejes érésben lévő állomány, és gyengén fejlett, ritka, alacsony, kis csövű tábla is. A talajban viszont errefelé is hatalmasak a repedések, és a növények a mostanában csapadékosabb tájakon sem tudják bepótolni a tavasszal és a nyár első felében elszenvedett lemaradásukat. Mai tudásunk alapján az országrészek között nagy különbségek várhatók a termésátlagokban, zömében átlag alatti értékekkel, főleg a dél-alföldi területeken súlyos a probléma.

A hét további részében száraz, jellemzően napos, mérsékelten meleg időre van kilátás. Pénteken és szombaton főként északon, északkeleten fordulhat elő helyenként egy-egy zápor, de az ország túlnyomó részén nem lesz csapadék, így a talajok felszín közeli része a hét első felében még sáros területeken is száradni, szikkadni fog, az eddig is száraz déli, délkeleti országrészben pedig tovább súlyosbodik az aszály. Nagy napi hőingások lesznek jellemzőek, de a hét közepéhez hasonló csípős hajnalok már nem várhatók, azonban továbbra is többfelé hűl 15 fok alá reggelente a levegő. Napközben ugyanakkor 26-31 fok közötti hőmérsékletekre lehet számítani. Hétfőn keleten még kissé tovább melegszik az idő, de nyugat felől egy frontrendszer érkezik, ami többfelé csapadékot, és néhány fokos lehűlést is ígér. A hét első napján a Dunántúlon, majd kedden és szerdán főként a keleti országrészben lehet esőre, záporokra, zivatarokra számítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?