Véget ért az aratás Zala megyében: meglepő eredményeket hozott az idei betakarítás

Véget ért az aratás Zala megyében: meglepő eredményeket hozott az idei betakarítás

MTI
A kedvezőtlen időjárás ellenére a vártnál több gabona termett Zala megyében, az őszi árpa, az őszi búza és a repce átlaghozama is meghaladta a tavalyi átlagot - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 24 328 hektárnyi búzaföldről átlagosan 6,4 tonna búzát arattak le hektáronként, míg tavaly 6,3 tonnát, tavalyelőtt 6,1 tonnát - ismertette Sabján Krisztián. A szakember hozzátette, hogy a búza nagy része takarmány minőségű. A malmi búza ára csak kevéssel haladja meg a takarmányét, ezért a zalai gazdák szívesebben vetnek nagyobb termőképességű takarmány búza fajtákat. A takarmánybúzát tonnánként 59-60 ezer, a malmi minőségű búzát pedig 60-70 ezer forint közötti áron tudják értékesíteni. Az árpát tonnánként 54-62 ezer forintért tudják eladni, az őszi káposztarepce piaci ára tonnánként 184-200 ezer forint - mondta el a szakember.

Zala megyében az őszi árpa közel 6 ezer hektáros vetésterületén az idei hektáronkénti 5,5 tonna átlaghozam 0,2 tonnával haladta meg a tavalyit. A 13 644 hektáron nevelt repce hektáronkénti átlagtermése 2,6 tonna volt, míg az elmúlt évben hektáronként 2,3 tonnát tudtak betakarítani

- árulta el Sabján Krisztián.

A NAK Zala megyei elnöke kiemelte, hogy az egyre korszerűbb fajtáknak és vetéstechnológiáknak köszönhetően a zalai gazdák évről évre magasabb termésátlagokat tudnak elérni. Ezt a trendet az időjárási anomáliák befolyásolhatják, de az eddigi tapasztalatok szerint a szántóföldi növénytermesztésben a terméshozamok több éve folyamatosan emelkednek. Sabján Krisztián összegzésként elmondta, az aratás a 45 ezer hektárt meghaladó területen rendben lezajlott, tároló kapacitás problémák nem voltak, a szárítók kapacitása viszont kissé lassította a munkákat.

A zalai szántóföldeken jelenleg a tarlóhántásokat és a repce talajelőkészítését végzik, a munkákhoz további jelentős csapadékra lenne szükség. A szóját termesztő gazdálkodóknak az aszály mellett gondot okoz a több helyen megjelenő atkafertőzés. Ez azért jelent problémát, mert szójában nincs engedélyezett atkaölő szer.

Megjegyezte azt is, az elmúlt időszakban esett csapadék kedvező hatással volt az őszi betakarítású (a kukorica vetésterülete 27 080 hektár, míg a napraforgóé 9420 hektár) növényekre. A zalai gazdálkodók a termésbecslések szerint napraforgóból hektáronként 2-3 tonna termésre számítanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?