Itt a Nitrogénművek nagy terve: így zöldítené ki a műtrágyagyártást a magyar cég

agrarszektor.hu
A Nitrogénművek Zrt. a műtrágyaiparban az elsők között megvalósíthatósági tanulmány kidolgozásába kezdett a "zöld" ammónia előállítás hazai bevezethetőségéről, amellyel jelentősen csökkentheti ökológiai lábnyomát - tájékoztatott Bige Zoltán, a társaság stratégiai igazgatója, az igazgatóság tagja. Kifejtette: a műtrágyagyártás megfelelő szabályozási és támogatási környezettel meghatározó szerepet játszhat a legégetőbb fenntarthatósági európai kihívások megoldásában. A Nitrogénművek az Európai Beruházási és Fejlesztési Bankkal (EBRD) együttműködve azon dolgozik, hogy növekedjen a péti ammónia-előállítás energiahatékonysága és vizsgálja, hogy megújuló energia felhasználásával hogyan lehetne a "zöld" ammónia előállítását meglévő gyártófolyamatba integrálni.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A megújuló energia ez esetben elektrolízissel előállított "zöld" hidrogén lenne, a "zöld" ammóniát pedig a tervek szerint a kalcium-ammónium-nitrát (CAN, közismert nevén Pétisó) műtrágya - a Nitrogénművek fő terméke - előállításakor használnák fel. A CAN a legzöldebb nitrogén műtrágya a mezőgazdaságban bármely más mezőgazdasági nitrogénforráshoz képest, mivel a termelés során minimális dinitrogén-oxid (N2O) és szén-dioxid (CO2) szabadul fel - hangúlyozta Bige Zoltán. Ugyanakkor minden tonna "zöld" ammónia gyártásával 2 tonnával kevesebb, minden tonna "zöld" hidrogénnel pedig mintegy 10 tonnával kevesebb CO2 kerül a légkörbe. Ez már jelentős abszolút kibocsátás-csökkenés - hívta fel a figyelmet. A fejlesztés tehát segíti a magyar és európai uniós üvegházhatású gáz kibocsátási mérték közelítését a karbonsemleges cél felé.

Pétfürdő ideális az élvonalbeli beruházásokra: az elmúlt évek jelentős fejlesztéseinek köszönhetően itt van Európa legmodernebb salétromsav és CAN gyártó kapacitása - utóbbi az egyik legnagyobb is. A tervezett beruházás része egy 200 MW csúcsteljesítményű napelem- és egy 45 MW csúcsteljesítményű szélerőmű park, az optimális energiafelhasználást biztosító 400 MWh tárolókapacitással együtt. A megtermelt energiát 100 MW-os elektrolízis technológia hasznosítaná napi 18 tonna hidrogén és 144 tonna oxigén előállítására. A megtermelt 36 ezer tonna "zöld" ammóniából több mint 100 ezer tonna Pétisó gyártható, ami a jelenlegi 1,4 millió tonnás éves gyártói kapacitást egészítené ki. A vállalat teljes termelését tekintve a beruházás csaknem 10%-os energiacsökkentést céloz meg.

A tanulmányban vizsgált projekt az egyik legnagyobb "zöld" ammónia beruházás lehet Európában, de még így is csak 7-8%-a a Nitrogénművek teljes kapacitásának. Viszont a Nitrogénművek így termelt ammóniája közel karbonsemleges lehet, a hidrogéntermelés további növelésének, vagy akár a teljes termelés karbon-semlegesítésének pedig nincs technológiai akadálya.

A tanulmány készítésével párhuzamosan azonnali lépéseket is tervez a vállalat a zöldítés útján. Az optimális gyártási folyamatokat eddig előtérbe helyezve, csak saját ammóniát használt a vállalat. Ugyanakkor a "zöld" ammónia várható megjelenését feltételezve, átmenetileg ammónia vásárlására készül a Nitrogénművek, egy azonnal megvalósítható beruházásával. A tervek szerint már 2022-ben megépülhet a vállalat új ammónia lefejtője, mely lehetővé teszi a meglévő műtrágyagyártó kapacitásának teljes kihasználását, valamint alacsony szén-dioxid kibocsátással gyártott ammónia fogadását és annak felhasználását.

Az ammónia-függőséget mindenféleképpen el szeretnénk kerülni, hiszen a helyi gyártásban és a mezőgazdaság magas ellátásbiztonságában hiszünk, de a piac tesztelésére és az azonnali eredmények felmutatására ez egy nagyszerű lehetőség

- fogalmazott Bige Zoltán.

Címlapkép forrása: Wikimedia Commons

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?