Vallott a magyar szakértő: ezért drágultak meg valójában a növényvédő szerek

Vallott a magyar szakértő: ezért drágultak meg valójában a növényvédő szerek

A soha nem látott gabonadrágulás után az inputanyagárak is az egekbe szálltak, a növényvédő szerek árai például 8 százalékkal emelkedtek meg az előző szezonhoz képest - tájékoztatta az Agrárszektort Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. marketingigazgatója. Hozzátette, habár a növényvédő szerek áremelkedése messze elmarad a terményárakétól, előbbi esetén további drágulás is lehetséges a forint árfolyamának alakulása, és a hatóanyag-kivonások függvényében.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A több mint egy éve tartó brutális gabonadrágulás mára szinte minden szektorba begyűrűzött valamilyen formában. Míg a növénytermesztők örülnek az áremelkedésnek, addig az állattartók, a takarmánygyártók, illetve a malomipar küzdenek a magas árakkal. Ugyanakkor nemcsak a gabonaárak nőttek meg az elmúlt időszakban, de az inputanyagok is jelentősen megdrágultak. A növényvédő szerek árai például átlagban körülbelül 8 százalékkal emelkedtek meg az előző szezonhoz képest - tudta meg az Agrárszektor Hajnal Gábortól. Elmondta, az áremelkedést több tényező okozta, ilyen a forint leértékelődése, a különböző alapanyaghiányok és egyes esetekben a szállítási nehézségek is közrejátszottak, amelyeket döntően a koronavírus-járvány okozott.

A szakember szerint a növényvédő szereket tekintve a jövőben is várható még áremelkedés attól függően, hogy hogyan alakul a forint árfolyama, illetve komoly hatással lehet az árakra az is, hogy a jelenleg zajló hatóanyag-kivonások után érkező új innovatív termékek milyen árszinten érkeznek majd a piacra. A korábbi időszakokhoz képest manapság sokkal több idő és befektetés egy új hatóanyag kifejlesztése, részben a szigorodó engedélyezési körülmények miatt, ezért arra lehet számítani, hogy az innovációk magasabb árszinten érkeznek majd, mint ahol a kivont elődtermékek voltak - hangsúlyozta Hajnal Gábor.

A növényvédőszerek áremelkedése messze elmarad a terményárak emelkedésétől ezért azt reméljük, hogy termelő partnereink javítani tudják gazdálkodásuk jövedelmezőségét az elkövetkező években. Ez lehetőséget teremt számukra termelésük intenzitásának növelésére és a hozamok maximalizálására.

A szakember a kihívásokkal kapcsolatban kiemelte, a hatóanyag-kivonások biztosan komoly fejtörést fognak okozni. Véleménye szerint nagyon fontos lesz a következő években, hogy a termelők minél előbb kipróbálják az új szereket annak érdekében, hogy úgy alakíthassák át termelési technológiáikat, hogy az átállás zökkenőmentes legyen és a hozamok tovább emelkedjenek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?