Iszonyúan népszerű ez a virág itthon: rengeteget vesznek belőle a magyarok

Iszonyúan népszerű ez a virág itthon: rengeteget vesznek belőle a magyarok

agrarszektor.hu
Európa szinte minden országában szokás, hogy Mindenszentek ünnepén és a halottak napján meglátogatjuk szeretteink sírját, mécsest gyújtunk, és pár szál virággal adózunk emléküknek. A temetőket ilyenkor a mécsesek illatával vegyülő krizantémillat lengi be. Egy 2020-ban megjelent írás szerint évente 20 millió szál krizantémot visznek ki Magyarországon a sírokra. Kedves szokás ez, és sokan vagyunk, akiknek a szívéhez nőtt ez a csodálatos virág.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A krizantém (Chrysanthemum, népiesen: krizantén) egy 37 fajt számláló, az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó nemzetség. A név görög származású, és aranyvirágot jelent. A krizantémoknak az ókor óta jelentős kultuszuk van a Távol-Keleten, amely a művészetekben is megjelenik. Kínában az ősz jelképe és külön ünnepe van. A koreai művészetben a "négy nemes növény" egyike, a szilva, az orchidea és a bambusz mellett, de Japánban is nagy megbecsülésnek örvend a "kiku"-nak nevezett krizantém - írja a Nébih. A temetők krizantémja az évelő növények közé tartozik, de a nemzetségben akadnak egynyári dísznövények és félcserjék is.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A növény nem kedveli a meleget, és a 30 fok feletti hőmérséklet már károsíthatja. Az őszi fajták általában októberben virágoznak mivel a virágok kialakulásához 13-14 óra sötétségre van szükség. Ezt a tulajdonságát "rövid nappalos" -nak nevezzük. Alapszínei a fehér és a sárga, de ma már számtalan színben megtalálható. Az őszi krizantémnak több mint 5000 változata (fajtája) ismert. Az úgynevezett "szálas" krizantémnak jó a vázatartóssága, akár 2 - 3 hétig is eláll a vázában. Növekedés szerint megkülönböztetünk vágott virágnak alkalmas és cserepes termesztésre szánt, jól elágazó, alacsony fajtákat. A virágtípus szerint is csoportosíthatjuk, ismerünk egyszerű, féltelt és telt virágú fajtákat, de a virágok mérete, a virágszirmok mérete és alakja, a középső rész (kög) csöves vagy sugárvirág-volta is meghatározó. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ki ne hallott volna a pókhálós szirmú, a pompon, a gömb, félgömb, sugár, ernyő, japán, és margaréta típusokról, valamint a tüneményes anemone virágformáról. A leggyakrabban azonban csak nagy virágú vagy sokvirágú krizantémokról beszélünk. Ez utóbbinak a törpe, gömbös formájú fajtái az úgynevezett "multiflora" fajtakörbe tartoznak. A krizantémok nemesítése ma is gőzerővel folyik. A legnagyobb kuriózumnak egy Japánban előállított kék színű krizantém számít, amelyet géntechnikai eljárással állítottak elő (ez a szín különleges, és a természetes nemesítés útján nem előállítható). Bár ez a fajta állítólag még nem került a termesztésbe, a Nébih célkeresztbe vett, és a krizantém szaporítóanyagok GMO-vizsgálatát a 2022 évre betervezte.

A szakirodalom szerint hazánkban 3000 család foglalkozik országszerte krizantémtermesztéssel, akik közül mintegy 800 család lehet nagybani termesztő. A termesztés leginkább Kecskemét, Nyíregyháza, Dabas környékén folyik. A krizantémot hajtásdugványról szaporítják. A szaporítóanyagok jelentős részét Nyugat-Európából hozzák be a Nébih-nél regisztrált szaporítóanyag nagykereskedő cégek, ezek többnyire gyökeres dugványok, de hazánkban vannak olyan szaporítóanyag-termesztők is, akik az előbbi útvonalon beszállított anyanövényekről, maguk szedik a hajtásdugványokat és gyökereztetnek meg, vagy gyökér nélküli, úgynevezett "sima" dugványokat gyökereztetnek meg a termesztőberendezéseikben, hogy aztán értékesítsék azokat a hazai krizantém-termesztőknek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szaporítóanyag-nevelés és a virágtermesztés kritikus pontja a növényvédelem, mivel a krizantém élénken reagál számtalan vírusra, baktériumra és sok gombabetegsége van, amelyek közül legjelentősebb az úgynevezett "fehér rozsda". Károsítják az atkák, a levéltetvek, a tripsz, a levélfonálférgek és a poloskák is. Magyarországon a Chrysanthemum indicum fajt termesztik, főleg november 1-re időzítve. A szabadban tartott növényeket az első fagy elviheti, ezért a házikertekben éjszakára takarni szokták. A krizantémok között számtalan olyan fajtatípus van, amely nem csak temetői dísznek, de év közben, vázába, csokorba, koszorúba kötve is alkalmazható, ennek csupán az szab gátat, hogy kegyeleti virágnak tartjuk. Gyönyörű virágai, kellemes illata és vázatartóssága miatt érdemes rá év közben is gondolnunk, úgy a virágboltosok sokkal több krizantémot mernének beszerezni. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?