Teljesen átalakulhat a szőlőtermesztés Magyarországon: a borok íze is megváltozhat

MTI
Magyarországon a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a termelők felismerték: valamit tenni kell annak érdekében, hogy a fajtahasználatunk a klímaváltozás prognosztizálható körülményei között a jövőben is megfelelő legyen a szőlőtermesztés számára - mondta Kocsis László, akadémiai doktor Verpeléten, a Szüret 2030: Termelői aggodalmak és kutatási feladatok, válaszok címmel rendezett konferencián.

Kocsis László a Varsányi Pincészetben tartott konferencián hangsúlyozta, hogy tisztában kell lenni a biológiai alapokkal, hogy azok mennyiben befolyásolják az éghajlatváltozáshoz történő adaptációkat. A professzor közölte, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa létrehozott agy szakmaközi bizottságot, majd egy előkészítő munkát végzett termelői kérdőívek alapján. Meghatározták, hogy milyen fajták borszelekcióját, nemesítését és adaptációját kellene a jövőben elvégezni és ezáltal közép-, vagy hosszú távon a fajtahasználatot alakítani.

Megválaszolandó kérdés, hogy a szaporítóanyagot, a zöld ültetvényeket miként kell rendbe tenni ahhoz, hogy a termelés a jövőben gazdaságosan folytatható legyen az éghajlatváltozás ellenére is

- jelentette ki Kocsis László.

A konferenciát a Magyar Borok Házával közösen szervező Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Farkas László az MTI kérdésére kijelentette, ha 2030-ban szüretelni akarunk, ahhoz 2025-ben szőlőt kell telepíteni. Most különösen fontossá vált annak eldöntése, hogy a telepítendő szőlő milyen fajta legyen. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást el kell kezdeni. A borvidék hegyközségi tanácsának elnöke hozzátette, az Egri Borvidék rendelkezik egy kékfrankos fajtával, amely alapja a bikavérnek. Kifejezetten jó fajta, mert a megnövekedett átlaghőmérséklet hatására a savai kerekebbek lesznek, valóban vezérfajtává léphet elő.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?