2023. szeptember 23. szombat Tekla
Már nem a lucfenyő a legnépszerűbb? Egyre több magyar vesz ilyen fát karácsonyra

Már nem a lucfenyő a legnépszerűbb? Egyre több magyar vesz ilyen fát karácsonyra

agrarszektor.hu
Az előjelzések szerint 10-20 százalékkal kell idén többet fizetni a fenyőfákért, mint tavaly - mondta az InfoRádiónak a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke. Orlóci László beszélt arról is, hogy néhány fajta kikophat a kínálatból, amelynek egyre növekvő - de azért még kisebbségi - részét adják az import fenyők.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke szerint újdonság idén, hogy bár korábban a méterár volt etalon a fenyőknél, mostanra egyre gyakrabban darabárat határoznak meg - írta meg az Infostart. Orlóci László úgy vélte, ezt még nem szokták meg a magyar vásárlók, ezért figyelni kell és számolni egy kicsit, a tavalyi árakra rátéve az emelkedést: és ebből lehet következtetni arra, hogy az adott darabár reális-e, vagy sem. A szakember kitért arra is, hogy több ok is meghúzódik az áremelkedés mögött, az egyik a szállítási költségek emelkedése, a másik az euróárfolyam, de drágább lett magának a növénynek az előállítása is.

Magyarországon közel 2 millió fenyőfát termelnek és szállítanak piacra. Az import aránya jelentős, 400-500 ezer fenyő is a forgalomba kerülhet külföldről. Általában a nordmann jegenyefenyőket hozzák be - és szinte csak ezt -, ugyanis ilyet nem lehet Magyarországon kellő minőségben megtermelni. A korábbi kedvenc lucfenyőből viszont van hazai termés, de a divat változik, ezért most a legnagyobb kereslet az import nordmann fenyőre van. A korábban népszerű ezüstfenyő mára szinte eltűnt a kínálatból - mutatott rá a szakember.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet kiválasztani a jó fenyőfát, Orlóci László elmondta, hogy ha megtetszett valamelyik növény, meg kell vizsgálni azt a részét, ahol a tövet levágták. "Ha a kérget kicsit megvágjuk, megkaparjuk, és zöld részt, esetleg még gyantakiválást is tapasztalunk, akkor megfelelően friss még a növény. Ha a vágási, karcolási felület világos vagy sötétedő barna, élettelennek tűnik vagy már ráncos is egy kicsit, akkor nagy valószínűséggel régóta száraz helyen lehet a fa és már elvesztette azt a víztartalmát, amely biztosítaná, hogy hosszabb távon friss maradhasson a lakásban. Ezeken a fenyőkön a vízbe állítás sem segít, mert a vágási felületen már vajmi kevés vizet tud a gyakorlatilag halott fenyő felvenni" - magyarázta a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?