Váratlan csavar jön az időjárásban: ez a magyar földekre is óriási hatással lehet

Váratlan csavar jön az időjárásban: ez a magyar földekre is óriási hatással lehet

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok változatos, főleg északkeleten télies időjárása után országszerte jelentős enyhülés következik a jövő hét közepéig, a hőmérséklet csúcsértéke több napon és nagy területen 10 fok közelében várható. A szeles időben gyakran érkezik kisebb eső is, jelentősebb csapadék majd kedden-szerdán hullhat, melyre az Alföldön és északnyugaton van elsősorban szükség. Az északkeleten most még meglévő hó elolvad, a talaj kienged, a csapadék a mélyebb talajrétegekbe szivároghat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt egy hét során térben és időben is igencsak változatos időjárásunk volt - írja a met.hu. Szárazabb és nedves, hideg és nagyon enyhe légtömegek egyaránt átvonultak hazánk fölött. 24-re az északkeleti országrészt kivéve jelentősen megenyhült az idő, a hőmérséklet nagy területen 10 Celsius fok fölé emelkedett. Az enyhülés karácsony első napján tovább folytatódott, majd délutántól észak felől a felszín közelében hideg levegő szivárgott a Kárpát-medencét kitöltő enyhe levegő alá. Ez északkeleten kezdetben esőt, majd helyenként 5-10 cm havat hozott (melyből nagy területen azóta is összefüggő hóréteg maradt). A hó miatt ettől kezdve az északkeleti országrészt hideg, téli idő jellemezte, főleg hétfőre virradóan kemény fagyokkal. A beszivárgott hideg levegő az ország déli területein ezzel szemben nem havat, hanem karácsony másodnapjára jelentős ónos esőt okozott. Utóbbi részeken még hétfőn is az ónos eső okozott gondokat, majd kedden újabb országos, de csak kisebb mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadék érkezett. Összességében sokfelé hullott 10 mm-t meghaladó csapadék az elmúlt egy hét során, de a déli, délkeleti részeken 20, helyenként 30 mm-nél is több esett. A csapadékra sokfelé szükség is volt, szükség is van, hiszen a 90 napos összeg szeszélyes területi eloszlásban, de még mindig az országnak több mint a felén jelentős hiányt mutat.

A talaj nedvességtartalma a múlt héthez képest főleg a déli, délkeleti területeken növekedett, az őszi-téli feltöltődés bár későn kezdődött, de elég jól áll. A fölső 50 cm gyakorlatilag országszerte telített, a fél méter alatti talajréteg délnyugaton és északkeleten már nedves, másfelé azonban, főleg az Alföldön és a Dunántúl északi felé még van helyen a csapadéknak. A múlt hét közepi országos 3-5, helyenként 5-10 cm-es talajfagy mára nagyrészt kiengedett, csak északkeleten maradt még valamennyi a hó alatt.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak. A repcére a legtöbb helyen jól fejlett táblák a jellemzőek, az őszi árpa és búza is szépen zöldell. 

A következő egy hét során országszerte jelentősen megenyhül az idő, megerősödik a nyugati, északnyugati áramlás térségünkben, amivel időjárási frontok, enyhe és gyakran nedves léghullámok, sok felhő érkezik fölénk. Többször is várható kisebb csapadék (keddig összességében többnyire 5 mm alatti mennyiségben), zömében eső, majd kedden-szerdán érkezhet jelentősebb eső. A hőmérséklet emelkedik, péntektől már nagy területen 10 fok fölé melegedhet a levegő, míg északkeleten főleg a pénteki és vasárnapi szélcsendesebb időben 5 fok közelében maradhat a csúcsérték. A jövő hét közepén várható majd hidegebb levegő érkezése. Kifejezetten szeles idő várható az ország nagyobb részén szombaton, és hétfőtől szerdáig. Nagy területen lesz erős, helyenként viharos a nyugati, északnyugati szél. A napkeltében elértük a legkésőbbi időpontot, mely a jövő hét végéig változatlanul megmarad. A délutánok azonban már lassan hosszabbodnak, a jövő hét közepére 12 perccel lesz hosszabb a délután a legrövidebbhez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?