2022. szeptember 30. péntek Jeromos

Fontos dokumentumok jelentek meg a Nébih oldalán: ez rengeteg gazdát érinthet

agrarszektor.hu
Fontos dokumentumok jelentek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A 2021. évi Gazdálkodási Napló "web-GN", valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok immáron minden érintett gazdálkodó számára elérhetővé váltak.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Elérhetővé váltak a Nébih oldalán a 2021. évi gazdálkodási napló "web-GN", valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok. Amint azt a hatóság is megírta, a 2021. naptári évre vonatkozóan az alábbi támogatásokban résztvevőknek kell gazdálkodási naplót elektronikusan benyújtani:

  • agrár-környezetgazdálkodási kifizetés,
  • ökológiai gazdálkodástámogatás,
  • NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések,
  • kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken,
  • élőhelyfejlesztési célú, nem termelő beruházások,
  • valamint vízvédelmi célú, nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése.

Az egyes támogatási konstrukciók esetében beküldendő kötelező adattartalmat a pályázati felhívások tartalmazzák. Az adminisztrációs teher csökkentése érdekében az összes érintett támogatási konstrukcióra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség egyetlen gazdálkodási napló, a "web-GN" beküldésével teljesíthető. A nyomtatvány kitöltése során meg kell adni, hogy a gazda mely támogatási konstrukcióban vesz részt, és a nyomtatványban ennek megfelelően lesznek elérhetőek a beküldendő adatok. A hatóság arra is felhívta az érintett gazdák figyelmet, hogy a gazdálkodási napló esetében az adatszolgáltatást 2022. január 1. és január 31. között kell teljesíteni!

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet 10. § (2) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettséget a gazdák a 2013/2014. gazdálkodási évtől kezdődően a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 48/A § alapján elektronikus úton kötelesek teljesíteni. Ennek megfelelően a 2014. szeptember 1-én induló adatszolgáltatási időszaktól kezdve a papír alapon érkező adatlapok elfogadására nincs lehetőség. A Nitrát adatszolgáltatást 2022. január 1-től 2022. március 31-ig kell teljesíteni.
A hatóság azt is jelezte, hogy ezen a téren történt egy fontos változás is: a nitrát adatlap 3.2-Trágyakijuttatás adatai tárgyévben- betétlapja az alábbi mezővel egészült ki:
"Pentozán hatás miatt kijuttatott N hatóanyag (kg/ha)".

Az adatokat mindkét eseteben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz kell benyújtani, amelyhez a szükséges nyomtatványok a hivatal honlapján, az alábbi linken keresztül érhetők el közvetlenül. A gazdálkodási naplók és a nitrát adatlapok esetében is az adatok elektronikus benyújtását a fenti határidőig teljesíteni kell.

Fontos, hogy a gazdálkodási napló esetében a határidőn túli adatszolgáltatásra nincs lehetőség. A nitrát adatlap esetében. amennyiben az ügyfél felszólítást kap a hatóságtól, hogy nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben, akkor lehetőség lesz a határidő letelte után is elektronikusan eleget tenni ezen kötelezettségének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33