Fontos dokumentumok jelentek meg a Nébih oldalán: ez rengeteg gazdát érinthet

Fontos dokumentumok jelentek meg a Nébih oldalán: ez rengeteg gazdát érinthet

agrarszektor.hu
Fontos dokumentumok jelentek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A 2021. évi Gazdálkodási Napló "web-GN", valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok immáron minden érintett gazdálkodó számára elérhetővé váltak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elérhetővé váltak a Nébih oldalán a 2021. évi gazdálkodási napló "web-GN", valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok. Amint azt a hatóság is megírta, a 2021. naptári évre vonatkozóan az alábbi támogatásokban résztvevőknek kell gazdálkodási naplót elektronikusan benyújtani:

  • agrár-környezetgazdálkodási kifizetés,
  • ökológiai gazdálkodástámogatás,
  • NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések,
  • kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken,
  • élőhelyfejlesztési célú, nem termelő beruházások,
  • valamint vízvédelmi célú, nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése.

Az egyes támogatási konstrukciók esetében beküldendő kötelező adattartalmat a pályázati felhívások tartalmazzák. Az adminisztrációs teher csökkentése érdekében az összes érintett támogatási konstrukcióra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség egyetlen gazdálkodási napló, a "web-GN" beküldésével teljesíthető. A nyomtatvány kitöltése során meg kell adni, hogy a gazda mely támogatási konstrukcióban vesz részt, és a nyomtatványban ennek megfelelően lesznek elérhetőek a beküldendő adatok. A hatóság arra is felhívta az érintett gazdák figyelmet, hogy a gazdálkodási napló esetében az adatszolgáltatást 2022. január 1. és január 31. között kell teljesíteni!

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet 10. § (2) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettséget a gazdák a 2013/2014. gazdálkodási évtől kezdődően a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 48/A § alapján elektronikus úton kötelesek teljesíteni. Ennek megfelelően a 2014. szeptember 1-én induló adatszolgáltatási időszaktól kezdve a papír alapon érkező adatlapok elfogadására nincs lehetőség. A Nitrát adatszolgáltatást 2022. január 1-től 2022. március 31-ig kell teljesíteni.
A hatóság azt is jelezte, hogy ezen a téren történt egy fontos változás is: a nitrát adatlap 3.2-Trágyakijuttatás adatai tárgyévben- betétlapja az alábbi mezővel egészült ki:
"Pentozán hatás miatt kijuttatott N hatóanyag (kg/ha)".

Az adatokat mindkét eseteben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz kell benyújtani, amelyhez a szükséges nyomtatványok a hivatal honlapján, az alábbi linken keresztül érhetők el közvetlenül. A gazdálkodási naplók és a nitrát adatlapok esetében is az adatok elektronikus benyújtását a fenti határidőig teljesíteni kell.

Fontos, hogy a gazdálkodási napló esetében a határidőn túli adatszolgáltatásra nincs lehetőség. A nitrát adatlap esetében. amennyiben az ügyfél felszólítást kap a hatóságtól, hogy nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben, akkor lehetőség lesz a határidő letelte után is elektronikusan eleget tenni ezen kötelezettségének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58