Fontos dokumentumok jelentek meg a Nébih oldalán: ez rengeteg gazdát érinthet

Fontos dokumentumok jelentek meg a Nébih oldalán: ez rengeteg gazdát érinthet

agrarszektor.hu
Fontos dokumentumok jelentek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A 2021. évi Gazdálkodási Napló "web-GN", valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok immáron minden érintett gazdálkodó számára elérhetővé váltak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Elérhetővé váltak a Nébih oldalán a 2021. évi gazdálkodási napló "web-GN", valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok. Amint azt a hatóság is megírta, a 2021. naptári évre vonatkozóan az alábbi támogatásokban résztvevőknek kell gazdálkodási naplót elektronikusan benyújtani:

  • agrár-környezetgazdálkodási kifizetés,
  • ökológiai gazdálkodástámogatás,
  • NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések,
  • kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken,
  • élőhelyfejlesztési célú, nem termelő beruházások,
  • valamint vízvédelmi célú, nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése.

Az egyes támogatási konstrukciók esetében beküldendő kötelező adattartalmat a pályázati felhívások tartalmazzák. Az adminisztrációs teher csökkentése érdekében az összes érintett támogatási konstrukcióra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség egyetlen gazdálkodási napló, a "web-GN" beküldésével teljesíthető. A nyomtatvány kitöltése során meg kell adni, hogy a gazda mely támogatási konstrukcióban vesz részt, és a nyomtatványban ennek megfelelően lesznek elérhetőek a beküldendő adatok. A hatóság arra is felhívta az érintett gazdák figyelmet, hogy a gazdálkodási napló esetében az adatszolgáltatást 2022. január 1. és január 31. között kell teljesíteni!

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet 10. § (2) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettséget a gazdák a 2013/2014. gazdálkodási évtől kezdődően a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 48/A § alapján elektronikus úton kötelesek teljesíteni. Ennek megfelelően a 2014. szeptember 1-én induló adatszolgáltatási időszaktól kezdve a papír alapon érkező adatlapok elfogadására nincs lehetőség. A Nitrát adatszolgáltatást 2022. január 1-től 2022. március 31-ig kell teljesíteni.
A hatóság azt is jelezte, hogy ezen a téren történt egy fontos változás is: a nitrát adatlap 3.2-Trágyakijuttatás adatai tárgyévben- betétlapja az alábbi mezővel egészült ki:
"Pentozán hatás miatt kijuttatott N hatóanyag (kg/ha)".

Az adatokat mindkét eseteben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz kell benyújtani, amelyhez a szükséges nyomtatványok a hivatal honlapján, az alábbi linken keresztül érhetők el közvetlenül. A gazdálkodási naplók és a nitrát adatlapok esetében is az adatok elektronikus benyújtását a fenti határidőig teljesíteni kell.

Fontos, hogy a gazdálkodási napló esetében a határidőn túli adatszolgáltatásra nincs lehetőség. A nitrát adatlap esetében. amennyiben az ügyfél felszólítást kap a hatóságtól, hogy nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben, akkor lehetőség lesz a határidő letelte után is elektronikusan eleget tenni ezen kötelezettségének.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?