Üzemirányítási szoftvert kapnak a kisebb termelők is

Üzemirányítási szoftvert kapnak a kisebb termelők is

Voltak anomáliák az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) bevezetésénél, de összességében sikerként értékelhető az adatszolgáltatás – jelentette ki a Nébih igazgatója a Portfolio Agrárium 2024 konferencián kedden. A rendszert jelenleg is fejlesztik, a cél az, hogy digitális alapú döntéstámogató szoftvert alakítsanak ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gazdálkodási naplók vezetésének idei követelményei, valamint az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) eddigi tapasztalatairól és továbbfejlesztési lehetőségeiről tartott előadást a Kecskeméten megrendezett Portfolio Agrárium 2024 konferencián kedden Várszegi Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója. Mint elmondta, a rendszer indulása során tapasztaltak problémákat a gazdák, de a szoftver fejlesztése folyamatos, és számos téren segítheti a termelőket.

Döntés digitális alapokon

Az elektronikus rendszer használatával lehetőség nyílik arra, hogy a gazdálkodást a termelők a korábbi évek tapasztalatával tervezzék meg, ezzel a legkisebb gazdálkodók kezébe is kvázi egy üzemirányítási szoftver kerül

- jelentette ki

ezzel nyomonkövethetők a legfontosabb zöld szempontok, és így tervezhetők ennek gazdasági következményei, valamint a megoldással több esetben kiválthatók a gazdálkodói adatszolgáltatások is.

Az adatok később hasznosíthatók, a gazdálkodás okszerűvé válhat, a növényvédőszer felhasználásának statisztikáját ráadásul évente kell már közölni – ez jelenleg az adatbázis felhasználásával kinyerhető adattá válik – jegyezte meg. Hozzátette:

Részben még lehet papíron is

Az e-GN idei vezetési elvárásai kapcsán megjegyezte: az idei év is átmeneti lesz, akárcsak 2023. Így bizonyos kivételekkel – például a rovarölő szerek használata - lehet papíron is vezetni a tevékenységet, amelyet később is fel lehet tölteni a nyilvántartásba.

A tavalyi nitrát nyilvántartást március 31-ig fel kell tölteni – hívta fel ezzel kapcsolatban a figyelmet

Voltak hibák, de alapvetően sikerként értékeli

Mint az igazgató elmondta, az e-GN adattartalomban további változás nem várható, minimálisan tér el a gazdálkodási napló adattartalmától. A rendszerben 2023-ban a létrehozott naplók száma meghaladta a 150 ezret, a hosszabbítás után 93 százaléka a termelőknek teljesítette a kötelezettségét. A létrehozott mezőgazdasági táblák száma 1 millió volt, több mint 4,5 millió agrotechnikai műveletet rögzítettek – ezzel unikális adatforrás keletkezett.

Az anomáliák és hibák ellenére sikeres adatszolgáltatás valósult meg

- jelentette ki.

Ezzel kapcsolatban megemlítette: az adatszolgáltatás csúcsán ügyfélkapu-problémák is jelentkeztek, hiszen másodpercenként két ember próbált bejelentkezni. A jövőbeli tervekről szólva hozzátette: befejezik azokat az oktatóvideókat, amelyek segítenek a termelőknek, lesz új felület a tápanyag-gazdálkodási terv adatok bevitelére, valamint a MÁK rendszerével interface-en kommunikáló szoftvert alakítanak ki, és készül a mobilapplikáció is. Ez utóbbi vélhetően leginkább a növényvédelmi kezelések azonnali felvitelét segíti majd.

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

fotó: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?