Üzemirányítási szoftvert kapnak a kisebb termelők is

Üzemirányítási szoftvert kapnak a kisebb termelők is

Voltak anomáliák az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) bevezetésénél, de összességében sikerként értékelhető az adatszolgáltatás – jelentette ki a Nébih igazgatója a Portfolio Agrárium 2024 konferencián kedden. A rendszert jelenleg is fejlesztik, a cél az, hogy digitális alapú döntéstámogató szoftvert alakítsanak ki.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A gazdálkodási naplók vezetésének idei követelményei, valamint az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) eddigi tapasztalatairól és továbbfejlesztési lehetőségeiről tartott előadást a Kecskeméten megrendezett Portfolio Agrárium 2024 konferencián kedden Várszegi Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója. Mint elmondta, a rendszer indulása során tapasztaltak problémákat a gazdák, de a szoftver fejlesztése folyamatos, és számos téren segítheti a termelőket.

Döntés digitális alapokon

Az elektronikus rendszer használatával lehetőség nyílik arra, hogy a gazdálkodást a termelők a korábbi évek tapasztalatával tervezzék meg, ezzel a legkisebb gazdálkodók kezébe is kvázi egy üzemirányítási szoftver kerül

- jelentette ki

ezzel nyomonkövethetők a legfontosabb zöld szempontok, és így tervezhetők ennek gazdasági következményei, valamint a megoldással több esetben kiválthatók a gazdálkodói adatszolgáltatások is.

Az adatok később hasznosíthatók, a gazdálkodás okszerűvé válhat, a növényvédőszer felhasználásának statisztikáját ráadásul évente kell már közölni – ez jelenleg az adatbázis felhasználásával kinyerhető adattá válik – jegyezte meg. Hozzátette:

Részben még lehet papíron is

Az e-GN idei vezetési elvárásai kapcsán megjegyezte: az idei év is átmeneti lesz, akárcsak 2023. Így bizonyos kivételekkel – például a rovarölő szerek használata - lehet papíron is vezetni a tevékenységet, amelyet később is fel lehet tölteni a nyilvántartásba.

A tavalyi nitrát nyilvántartást március 31-ig fel kell tölteni – hívta fel ezzel kapcsolatban a figyelmet

Voltak hibák, de alapvetően sikerként értékeli

Mint az igazgató elmondta, az e-GN adattartalomban további változás nem várható, minimálisan tér el a gazdálkodási napló adattartalmától. A rendszerben 2023-ban a létrehozott naplók száma meghaladta a 150 ezret, a hosszabbítás után 93 százaléka a termelőknek teljesítette a kötelezettségét. A létrehozott mezőgazdasági táblák száma 1 millió volt, több mint 4,5 millió agrotechnikai műveletet rögzítettek – ezzel unikális adatforrás keletkezett.

Az anomáliák és hibák ellenére sikeres adatszolgáltatás valósult meg

- jelentette ki.

Ezzel kapcsolatban megemlítette: az adatszolgáltatás csúcsán ügyfélkapu-problémák is jelentkeztek, hiszen másodpercenként két ember próbált bejelentkezni. A jövőbeli tervekről szólva hozzátette: befejezik azokat az oktatóvideókat, amelyek segítenek a termelőknek, lesz új felület a tápanyag-gazdálkodási terv adatok bevitelére, valamint a MÁK rendszerével interface-en kommunikáló szoftvert alakítanak ki, és készül a mobilapplikáció is. Ez utóbbi vélhetően leginkább a növényvédelmi kezelések azonnali felvitelét segíti majd.

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

fotó: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?