Alapjaiban változik meg a permetezés Magyarországon: júliustól minden más lesz

agrarszektor.hu
Decemberben hatályba lépett az a jogszabály-módosítás, amely az agrárdigitalizációt, illetve a környezet védelmét hivatott erősíteni. Ennek értelmében azonban számos olyan változás történt, amely a növényvédelemre is hatással van. Ezek közül az egyik legfontosabb az elektronikus permetezési napló vezetésének kötelezettsége. Ezt 2022. július 1-től kötelező vezetnie a magyar gazdáknak.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

A decemberi hatálybalépéssel kötelezővé vált az integrált növényvédelem elveinek alkalmazása, az elektronikus permetezési napló vezetése, valamint a termelővel szerződésben álló, a terület növényvédelmi szakirányításáért felelős növényorvosról is a termelőnek kell nyilatkozni az egységes kérelem benyújtásakor - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a nyilatkozat nem része az egységes kérelemnek, szakirányító megjelölése nélkül is beadható, és amennyiben valaki nem áll szerződésben növényorvossal, semmi esetre se válasszon egy listán szereplő szakirányító közül, ugyanis amennyiben egy ellenőrzés során bebizonyosodik, hogy az illető gazdálkodó valójában nem kötött szakirányítói szerződést, ez minden esetben szankciót von maga után. A változásokról bővebb információk itt találhatóak:

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?