Dermesztő fagy tarolta le az országot: így élhetik túl a gyümölcsfáid a mínuszokat

agrarszektor.hu
Faggyal és hideggel indult a hét Pest megyében és környékén. A vegetáció védelmére fagyvédelmi öntözést és paraffingyertyást égetést kellett alkalmazni a reggeli hideg miatt.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Hideggel és faggyal indult a hét Pest megyében és környezetében. A városokban -4, -5, a fagyzugos magasabb tájakon -6, -7 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet - írta meg az Időkép.hu. A reggeli hideg miatt számos gazdának lépéseket kellett tennie a vegetáció védelme érdekében.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A fagyos éjszaka és a már javában virágzó gyümölcsösök fegyvédelmi intézkedések bevezetésére kényszerítették a gazdákat. A fagykár ellen többféle fagyvédelmi módszert is bevetettek a hazai gyümölcstermelők. Székesfehérváron paraffingyertyák égetésével védték a fákat. Az eljárás során fém kannákban több száz gyertyát helyeznek ki a fák, ültetvények tövébe, hogy megakadályozzák a talaj közelében az erős fagy létrejöttét.

Örkényben fagyvédelmi öntözést alkalmaztak. Ilyenkor egy erre a célra kifejlesztett berendezés a fagy beállta alatt vízzel való mikroszórófejes öntözés útján alkot jégpáncélt a gyümölcsfák körül. A jég szigetel, és megvédi az erősebb fagytól a növényeket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?