Durva, ami a francia gyümölcsösökben történt: aggasztó hírek láttak napvilágot

Durva, ami a francia gyümölcsösökben történt: aggasztó hírek láttak napvilágot

agrarszektor.hu
Szakértői becslések szerint almában és körtében a tavalyinál kisebb károkat okozott az április elején tapasztalt hidegbetörés, a barackültetvények viszont megszenvedték a fagyot.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Ahogy korábban már az Agrárszektor is megírta, április elején ismét jelentős éjszakai mínuszokkal kellett megküzdeniük a francia gyümölcstermesztőknek. Habár a károk felmérése még zajlik, lássuk, a helyi szakértők becslései szerint a tavalyiaknál egyelőre mérséketlebbek a fagykárok - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

EZ IS ÉRDEKELHET

Alma- és körteültetvények

Sandrine Gaborieau, a Francia Alma és Körte Szövetség (ANPP, Association National Pommes Poires) szakértője szerint már biztos, hogy némi kárt okoztak a fagyok, de egyelőre pánikra semmi ok. Ennek oka, hogy a tavalyi katasztrofális hidegeket követően a helyi gazdák jelentősen megerősítették fagyvédelmi kapacitásaikat, így idén már jóval felkészültebbek voltak. Elsősorban a következő hetek időjárásán múlik, hogy milyen lesz az idei termés, biztosat csak májusban lehet mondani, pillanatnyilag azonban a helyzet biztatónak tűnik, hacsak nem jön újabb hidegbetörés.

Csonthéjasok

Az őszibarack- és kajszitermesztőket tömörítő AOP Pêches et Abricots de France már nem ilyen derűlátó, elsősorban a Dél-Franciaországban elterülő Baronnies körzetben tapasztalható állapotok miatt. A körzet tavaly pályázott helyi eredetmegjelölésre, amit a francia hatóságok már jóvá is hagytak, és a teljes francia kajszitermés 10%-át adja. Az első, igen riasztó becslések szerint viszont az idei termés csaknem kétharmada mehetett veszendőbe: az eredetileg várt 12 ezer tonna helyett 4 ezer tonnára csökkentették a termésprognózist.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?