Eddig bírták a magyar termelők: óriási változás jöhet a magyar mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Átrendeződést hozhatnak a hazai mezőgazdasági termelésben a magas energia- és inputanyagárak, hiszen míg a gabonatermesztők jó helyzetben vannak az egyre emelkedő terményárak miatt, addig a kertészetek egyre nehezebben tudják kigazdálkodni a növekvő termelési költségeket. Mivel a gabona- és olajnövény-termesztés jövedelmezősége jelenleg jobb, mint számos szabadföldi zöldségtermesztési ágazaté, így több zöldségkultúrában is a termőterület tíz-húsz százalékos visszaesésétől tartanak a szakemberek.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Komoly hatással van az orosz-ukrán háború a hazai kertészeti ágazatra, jelentősen megemelkedtek ugyanis az elmúlt időszakban a termelők költségei, és habár az energia és az egyéb input anyagok ára már a háború kitörése előtt is fejfájást okozott a gazdáknak, a fegyveres konfliktus tovább fokozta a helyzetet. Az áremelkedésen mellett ráadásul bizonyos termékek esetében hiánytól is tartani kell, ami tovább erősíti a bizonytalanságot az ágazatban. 

A termelési költségek egy év leforgása alatt összességében 25-50 százalékkal emelkedtek. A legkisebb mértékben a munkabérek nőttek, a húszszázalékos béremelés szinte eltörpül a műtrágya, a növényvédő szerek vagy az energiahordozók drágulása mellett. Ez utóbbi esetében ugyanakkor némi versenyelőnyt jelent a magyar hajtató kertészeteknek, hogy a nyugat-európai versenytársaikkal ellentétben jóval kisebb mértékben függenek a földgáztól. Itthon ugyanis főként termálenergiát használnak az üvegházak és a fóliasátrak fűtésére, miközben Nyugat-Európában a hajtatott termesztés javarészt földgázra van alapozva. Ugyanakkor egyelőre korai lenne azt megmondani, hogy mekkora előnye származik majd ebből a hazai termelőknek hosszabb távon

 - mondta a Magyar Nemzetnek Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB elnöke. Hozzátette, a költségek emelkedése és az ágazatban érzékelhető bizonytalanság a termelői kedvre is hatással van.

A szántóföldi növények esetében jelentős áremelkedés ment végbe, az idén pedig további drágulás várható. A gabona- és olajnövények jövedelemtermelő képessége nagyon magassá vált, amivel e kultúrák a szabadföldi zöldségek nagyon erős konkurenciájává váltak

 - közölte a FruitVeb elnöke. Apáti Ferenc szerint a tőkére, a munkára vagy a termelési kockázatokra vetítve a gabona- és olajnövény-termesztés jövedelmezősége jelenleg jobb, mint számos szabadföldi zöldségtermesztési ágazaté, így több zöldségkultúrában is a termőterület tíz-húsz százalékos visszaesésétől tartanak az ágazatban. A bizonytalanság már a beruházásoknál is érzékelhetővé vált, a termelők gazdasági kilátásai mellett a megnövekedett építőanyagárak is abba az irányba mutatnak, hogy az idén erőteljes lassulás várható a beruházások megvalósítása terén.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?