Őrület, ami Budapesten történik: hamarosan az egész várost ellepik az erdők

Őrület, ami Budapesten történik: hamarosan az egész várost ellepik az erdők

agrarszektor.hu
Budapest teljes területének 10 százaléka erdő, ennek több, mint kétharmadát, mintegy 3500 hektárt kezel a Pilisi Parkerdő Zrt. Jelenleg a fővárosi erdők legfontosabb szerepe a városi klímavédelem, valamint a városlakók számára nyújtott mindennapi rekreációs környezet. Ennek fenntartása és fejlesztése érdekében a Pilisi Parkerdő a legutóbbi ültetési szezonban 25 ezer facsemetét ültetett és a megújult erdőtervek szerint 42 százalékról 75 százalékra emelte Budapesten a folyamatos erdőborítással kezelt területek arányát.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A Főváros zöldinfrastruktúrájának legjelentősebb elemét, az erdők mintegy kétharmadát kezelő Pilisi Parkerdő 2020-ban indított hosszútávú stratégiai programot, amelynek legfontosabb céljai az általa kezelt erdők ökológiai értékének növelése, klímavédelmi és rekreációs funkcióinak erősítése - írja közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.

A Városierdő-fejlesztési Program működésének, lépésről-lépésre történő megvalósításának egyik alappillére az együttműködés és a partnerség: az elmúlt két évben számos fővárosi kerületi önkormányzat, kormányzati, szakmai-tudományos és civil szervezet, valamint piaci szereplő csatlakozott ezirányú munkánkhoz. A program keretében az elmúlt hetekben végeztünk első alkalommal a városi erdők infrastrukturális fejlesztését megalapozó közösségi tervezést az erdőlátogatók, helyi lakosok és civilek bevonásával a XVI. kerületi Cinkotai-erdőben. Várhatóan a Városierdő-fejlesztési Program nagyobb lépéseit tudjuk megtenni a közeljövőben kormányzati szervezetek partnerségével, uniós forrásokból

 - foglalta össze Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

Forrás: Pilis Parkerdő Zrt.

A 2021-22-es ültetési szezonban Budapesten és közvetlen környékén 25 ezer facsemetét ültetett el a Parkerdő. Az önmagában is jelentős mennyiséget további több tízmillió természetes úton kikelt facsemete egészíti ki, ugyanis a Parkerdő az erdőkezelésben törekszik a természetes folyamatokat lekövetni, például örökerdők kialakításával, melynek köszönhetően az erdők megújulásában a természetes újulatnak, az elegyességnek és a változatosságnak jut döntő szerep. A 25 ezer csemete ültetése ezért döntően a faállományok biodiverzitásának növelését, illetve az erdők szerkezetének átalakításával kapcsolatos célokat szolgálta. Ebben különösen fontos szerepük van például a cserjék telepítésének, amelyek a pesti oldali első generációs erdők élőhelyfejlesztésében töltenek be fontos szerepet.

A Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészeténél már hosszú évtizedek óta a hagyományos erdészeti gyakorlattól eltérő, a városi körülményekhez illeszkedő és természetesen folyamatosan fejlődő kezelést folytatunk, amely mára Városierdő-fejlesztési Programmá nőtte ki magát. Ennek a több évtizedes gyakorlatnak köszönhetően ma a főváros budai oldalán az országos átlagnál lényegesen magasabb az idős, helyenként 200-250 évesnél is idősebb fákkal tarkított, különösen értékes élőhelynek számító faállományok aránya. Természetesen a munkában nem állhatunk meg, törekszünk a kezelésünkben álló erdők esetében a folyamatos erdőborítás minél nagyobb területen történő biztosítására és a természetvédelmi szempontok fokozottabb érvényesülésére. Ezért a kezelésünkben lévő fővárosi erdőkben az idei évben megújult erdőterv szerint a folyamatos erdőborítással kezelt területek arányát az eddigi 42%-ról 75%-ra emeljük

 - hangsúlyozta Reinitz Gábor.

A 2021-22-es szezonban a budai oldalon a legjelentősebb faültetések a XII., a pesti oldalon pedig a XVIII. kerületben történtek. A Pilisi Parkerdő Városierdő-fejlesztési Programja a Fővárosban és az agglomerációban jelenleg 24 helyszínre összpontosít.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?