Óriási változáson mennek keresztül a magyar erdők: ez sok mindent megváltoztathat

Óriási változáson mennek keresztül a magyar erdők: ez sok mindent megváltoztathat

MTI
A természet védelme, őrzése közös felelősség és feladat, nem lehet eléggé hangsúlyozni az erdők és az erdőgazdálkodás szerepét a Föld környezeti jövője szempontjából - fogalmazott az Erdők nemzetközi napja és a Föld napja alkalmából tartott ünnepségen az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a Vajdahunyadvárban a szaktárca közleménye szerint.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Farkas Sándor ünnepi beszédében kitért arra, hogy minden év tavaszán bővelkedünk olyan jeles napokban, amelyek felhívják a figyelmet a természeti értékekre, a megőrzendő kincsekre, azon belül is a fák és az erdők védelmére. Ilyen különleges nap az Erdők nemzetközi npja, a Föld napja, valamint a Madarak és fák napja. Az Erdők nemzetközi napján a felelősen gondolkodó országokat arra ösztönzik, hogy az erdők megóvása érdekében különböző módon támogassák azok védelmét. Ez világszerte nem csak annak az 1,6 milliárd ember a számára jelenti az életet, akiknek megélhetése közvetlenül függ az erdőktől, és azok állapotától - írják a közleményben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az államtitkár kifejtette: az Agrárminisztérium kiemelt céljának tekinti a meglévő erdők felkészítését a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra, valamint a fával borított területek növelését. Magyarországon folyamatosan nő a fával borított területek nagysága, jelenleg az ország 25,4 százalékát borítja erdei fa és cserjefajokból álló vegetáció. Ennek új lendületet is adtak az Országfásítási Programmal, az elmúlt két évben 42 ezer hektár új erdő létesítésére pályázhattak a magyar gazdák - fogalmazott Farkas Sándor a közlemény szerint. A fásításokat kormányzati programok ösztönzik és népszerűsítik. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében például eddig 680 hektár új erdő létesült. A Településfásítási Programban a tavaszi ültetési szezon végére 36 ezer sorfát ültettek el összesen 1350 településen. Életre hívták az Újszülöttek erdeje kezdeményezést, mára minden megyében létrehozták az Újszülöttek erdejét, ahol évente legalább 10-10 fát ültetnek el a születendő gyermekek után - sorolta az eredményeket az államtitkár.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az erdők egészségvédelmi szerepével kapcsolatban Farkas Sándor kiemelte: a járványhelyzet mutatott rá, hogy mennyire helyes stratégia volt 2010 óta az erdei ökoturizmus nagyarányú fejlesztése. Az állami erdőgazdaságok mintegy 27 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztést hajtottak végre, és évente 4 milliárd forintot fordítottak ennek fenntartására. 2010 óta 52 új kilátó, 40 erdei szálláshely, 17 látogatóközpont és 11 erdei iskola létesült, 150 létesítmény pedig megújult. Ennek köszönhetően az erdők látogatottsága az elmúlt két évben országszerte közel harminc százalékkal nőtt. Becslések szerint az erdők évente mintegy 50 millió kikapcsolódni vágyó turistát fogadnak - írja közleményében a szaktárca.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?