Óriási változáson mennek keresztül a magyar erdők: ez sok mindent megváltoztathat

Óriási változáson mennek keresztül a magyar erdők: ez sok mindent megváltoztathat

MTI
A természet védelme, őrzése közös felelősség és feladat, nem lehet eléggé hangsúlyozni az erdők és az erdőgazdálkodás szerepét a Föld környezeti jövője szempontjából - fogalmazott az Erdők nemzetközi napja és a Föld napja alkalmából tartott ünnepségen az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a Vajdahunyadvárban a szaktárca közleménye szerint.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Farkas Sándor ünnepi beszédében kitért arra, hogy minden év tavaszán bővelkedünk olyan jeles napokban, amelyek felhívják a figyelmet a természeti értékekre, a megőrzendő kincsekre, azon belül is a fák és az erdők védelmére. Ilyen különleges nap az Erdők nemzetközi npja, a Föld napja, valamint a Madarak és fák napja. Az Erdők nemzetközi napján a felelősen gondolkodó országokat arra ösztönzik, hogy az erdők megóvása érdekében különböző módon támogassák azok védelmét. Ez világszerte nem csak annak az 1,6 milliárd ember a számára jelenti az életet, akiknek megélhetése közvetlenül függ az erdőktől, és azok állapotától - írják a közleményben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az államtitkár kifejtette: az Agrárminisztérium kiemelt céljának tekinti a meglévő erdők felkészítését a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra, valamint a fával borított területek növelését. Magyarországon folyamatosan nő a fával borított területek nagysága, jelenleg az ország 25,4 százalékát borítja erdei fa és cserjefajokból álló vegetáció. Ennek új lendületet is adtak az Országfásítási Programmal, az elmúlt két évben 42 ezer hektár új erdő létesítésére pályázhattak a magyar gazdák - fogalmazott Farkas Sándor a közlemény szerint. A fásításokat kormányzati programok ösztönzik és népszerűsítik. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében például eddig 680 hektár új erdő létesült. A Településfásítási Programban a tavaszi ültetési szezon végére 36 ezer sorfát ültettek el összesen 1350 településen. Életre hívták az Újszülöttek erdeje kezdeményezést, mára minden megyében létrehozták az Újszülöttek erdejét, ahol évente legalább 10-10 fát ültetnek el a születendő gyermekek után - sorolta az eredményeket az államtitkár.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az erdők egészségvédelmi szerepével kapcsolatban Farkas Sándor kiemelte: a járványhelyzet mutatott rá, hogy mennyire helyes stratégia volt 2010 óta az erdei ökoturizmus nagyarányú fejlesztése. Az állami erdőgazdaságok mintegy 27 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztést hajtottak végre, és évente 4 milliárd forintot fordítottak ennek fenntartására. 2010 óta 52 új kilátó, 40 erdei szálláshely, 17 látogatóközpont és 11 erdei iskola létesült, 150 létesítmény pedig megújult. Ennek köszönhetően az erdők látogatottsága az elmúlt két évben országszerte közel harminc százalékkal nőtt. Becslések szerint az erdők évente mintegy 50 millió kikapcsolódni vágyó turistát fogadnak - írja közleményében a szaktárca.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 2. 16:17