Veszélyes ragadozó jelent meg az országban: aggódnak a magyar gazdák

Veszélyes ragadozó jelent meg az országban: aggódnak a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Bár örömmel tölthet el minket, hogy Európa nagyragadozói visszatérnek, ugyanakkor nem egy problémát is szül: mivel nagy, agilis és erős állatokról van szó, így igen markáns hatást gyakorolnak a környezetükre is. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a vadvilág-ember konfliktusok valójában ember és ember között jönnek létre - egy most zárult uniós projekt elsődleges célja pont az, hogy a különböző érdekcsoportok közti párbeszédet elmozdítsa, és gyakorlati megoldásokat keressen.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A fokozódó emberi tevékenységgel járó természetpusztítás és a kíméletlen irtóhajárat miatt a XX. század végére Európa nyugati felében rendkívüli módon megritkult a nagyragadozók állománya, egyes országokból - többek között hazánkból - gyakorlatilag el is tűntek. Esetünkben ez négy fajt jelent, a barna medvét, a szürke farkast, az eurázsiai hiúzt és a rozsomákot. Utóbbi az északi területeken honos nagy termetű, vérmes menyétféle. Nem szükséges hosszasan magyarázni, milyen fontos bármilyen élőhelyen a csúcsragadozók jelenléte, inkább fordítsuk meg: az egészséges, összetett ökoszisztéma jele, ha adott területen megélnek a nagyragadozók - írja a 24.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vegyesek az érzelmek velük kapcsolatban 

Ami talán a leglényegesebb, hogy természetvédelmi szempontból rendkívül hasznos és örvendetes a visszatérésük. Viszont ott van a másik oldal is, mely mellett szintén nem lehet szó nélkül elmenni: leginkább az állattenyésztők és a vadgazdálkodók részéről van aggodalom, persze nem véletlenül. A régi-új helyzethez alkalmazkodni kell, hiszen hasznos és fokozottan védett állatokról van szó, korlátlan irtásuk ma már nem engedélyezett. A konfliktusmentesebb együttélés lehetőségét pedig meg kell teremteni, amihez elsősorban az érdekek és lehetőségek összehangolása szükséges - és ez az, ami nehéz. 

Alapvetésként megfogalmazódott, hogy a vadvilág-ember konfliktusok valójában ember és ember között jönnek létre, és ezzel a kijelentéssel talán nehéz is lenne vitatkozni. Dr. Patkó László vadbiológus, a WWF Magyarország Nagyragadozók programvezetője, aki a projekt hazai koordinálásáért felel elmondta, hogy a farkast például senki sem szeretné kiirtani, a természet része, a gazdák azonban jogosan várják el segítséget, kármegelőzési eszközöket, netán kártérítést az állam által fokozottan védett farkas esetleges kártétele elleni védekezéshez. Nagy hangsúlyt fektettek a különböző régiókban élő emberek tapasztalatcseréjére, és gyakorlati megoldásokra is. Vannak olyan érdeklődő gazdák, akik villanypásztort kapnak a területen illetékes nemzeti park igazgatóságtól, vagy képzett őrkutyákhoz juthatnak a Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Programnak köszönhetően, de a kármegelőzés részét képezheti védett éjszakai szálláshelyek kialakítása is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A természetvédelem és a vadgazdálkodás is újabb lépést tett egymás irányába egy közös uniós pályázattal, ahol szlovák, román, cseh és magyar vadászati és természetvédelmi szakemberek folytatják az együttműködést kis, határmenti régiókban. Legfőbb céljuk a nagyragadozók monitorozása, állományfelmérése, hiteles adatbázisok létrehozása, a munka - eredményes pályázás esetén - 2022 végén folytatódni fog  

- írja a lap. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?