A koronavírus igazi győztese: hasított a magyar mezőgazdaság 2020-ban

A koronavírus igazi győztese: hasított a magyar mezőgazdaság 2020-ban

MTI
2020-ban 4,6 százalékkal nőtt a mezőgazdaság kibocsátása a koronavírus ellenére. A KSH publikálta a hazai mezőgazdaság termelést és jövedelmi folyamatokat mutató 2020-as adatokat. Ezek alapján, a rendkívüli körülmények ellenére folytatódott a mezőgazdasági kibocsátás folyó áron számolt növekedése és javult az ágazati szintű jövedelmezőség is.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Érdemes felidézni, hogy a mezőgazdasági termelők 2020-ban több komoly kihívással is szembe kellett nézzenek. A koronavírus-járvány, a tavaszi fagyok, a tavaszi és nyári aszály, valamint az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza mind-mind nehéz helyzetbe hozták a gazdálkodókat - olvasható az Országos Sajtószolgálat által kiadott közleményben. Ilyen körülmények között kiemelkedő eredmény, hogy az ágazat biztosította a lakosság élelmiszerellátását és hozzájárult a nemzetgazdaság stabilitásához is. Ez is bizonyítja, hogy a mezőgazdaság a magyar nemzetgazdaság kiemelkedő fontosságú stratégiai ágazata.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének
 eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2020-ban is folytatódott, aminek köszönhetően újabb rekordértéket ért el, 2 950,0 milliárd forintot, amely 4,6 százalékkal haladta meg az előző évi magas szintet. A kibocsátás 59 százalékát a növénytermesztés, 34 százalékát az állattenyésztés adta, a fennmaradó részt a szolgáltatások és másodlagos tevékenységek biztosították. A kibocsátás folyó áron számolt növekedéséhez elsősorban a kukorica, a napraforgó és a tej termelése járult hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kibocsátás volumene (változatlan áron számolt értéke) azonban 2,4 százalékkal csökkent, ami leginkább a gyümölcsfélék, a takarmánynövények és az élő állatok kisebb termelésének tudható be. A termelői árak 6,7 százalékkal növekedtek, ami kedvezően hatott a termelők jövedelmezőségére. A szántóföldi növénytermesztés az időjárási kihívások ellenére is kedvező évet zárt 2020-ban. A búza termésmennyisége nyolcadik éve érte el az 5 millió tonnát. A kukorica termésmennyisége 1,6 százalékkal (8,4 millió tonna) haladta meg az előző évit. A szántóföldi növénytermesztés a mezőgazdaság kibocsátásának 44,1 százalékát tette ki. A friss zöldség és gyümölcs folyó alapáron számolt kibocsátási értéke az előzetes adatok alapján 300,5 milliárd forint volt 2020-ban. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdaság teljes kibocsátásához 10,2 százalékkal járult hozzá a zöldség- és gyümölcságazat. A szőlő, bor ágazat a kibocsátása (60,3 milliárd forint) nem változott érdemben, a mezőgazdaság kibocsátásának 2 százalékát adta tavaly. Ugyan ebben az időszakban az állattenyésztés ágazat kibocsátása 1 004,0 milliárd forintot tett ki, a hazai vágóállat-termelés 1,6 millió tonna volt. A gazdaságok az állati termékek közül tehéntejből 2,0 milliárd litert, tyúktojásból 2,5 milliárd darabot termeltek. A bruttó hozzáadott érték folyó áron 4,5 százalékkal növekedett az előző évhez viszonyítva, változatlan áron ugyanakkor 10 százalékkal csökkent. A fentiek hatására a mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezősége is javult. Az egyes termelők jövedelme jelentősen különbözhet a termelési szerkezet, a méret, az agrotechnológia, az értékesítési csatornák és az üzemen belüli feldolgozás függvényében.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?